Šance na další odškodné? Poslední majetek H-Systemu jde do dražby

Praha - V dubnu jde do dražby jeden z posledních majetků, který ještě zbyl v konkurzní podstatě firmy H-System. Hodnota dražených pozemků a rodinných domů v Horoměřicích u Prahy je 122 milionů korun, vyvolávací cena bude 62 milionů. Podvedení klienti by tak mohli dostat další odškodné. Deníku E15 to řekla konkurzní správkyně H-Systemu Iva Fialová Ištvánková.

„Klienti zatím dostali kolem sedmi procent ze svých pohledávek,“ řekla deníku advokátka Hana Marvanová, která zastupuje asi stovku věřitelů H-Systemu. Pokud by každý klient zaplatil firmě v průměru milion korun, představuje průměrná vrácená částka sedmdesát tisíc. „Škodu budeme po pachatelích vymáhat i po skončení konkurzu,“ doplnila Marvanová. První odškodnění ve výši 140 milionů korun přiřkl soud klientům v roce 2011.

H-System je podle odborníků jednou z největších podvodnických kauz v novodobé historii Česka. Investovali do něj lidé toužící po výhodném bydlení. Firma ale své závazky nedodržela. Bezmála 1 100 jejich klientů tak přišlo o asi 980 milionů korun. Kauza se táhne od roku 1997, kdy H-System připomínající hru zvanou letadlo zkrachoval.

Stíhání tří manažerů zastavila amnestie

Po nedávné amnestii prezidenta Václava Klause bylo zastaveno trestní stíhání tří manažerů, kteří jsou hlavní aktéři případu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proti tomu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Amnestie se nevztahuje na šéfa H-Systemu Petra Smetku, který byl v roce 2006 odsouzen k 12 letům vězení.