Inaugurace: Lidé zamířili na poštu pro unikátní razítko

Praha - Pošta připravila jen pro dnešek unikátní razítko. U příležitosti inaugurace nového prezidenta je to vůbec poprvé, dosud se vždy používala už v den volby. Kdo ho chtěl získat, musel ale přijít na poštu číslo 012 na Pražském hradě mezi osmou a osmnáctou hodinou. Jindy a jinde k sehnání nebylo.

Prezidenti se měnili i na poštách. Známka s Milošem Zemanem je sice ještě ve výrobě, na známku s Václavem Klausem ale mohli zájemci dostat razítko se jménem nového prezidenta. 

Kvůli speciálnímu razítku na poštu na Pražský hrad přišly dnes stovky lidí. Domů si odnesli typicky červený otisk na dopisech nebo korespondenčních lístcích. Právě červená barva je totiž vyhrazená prezidentům. 

Speciální razítko k příležitosti inaugurace
Zdroj: ČT24

Výroba samotného razítka přitom vyžaduje grafický návrh a pak asi 30 hodin práce rytce. „Zrovna ten náš erb je bohužel dost složitý, protože tam máme dva lvy a dvě orlice,“ konstatoval rytec Miloslav Bláha.

Návrh se musí udělat šestkrát větší, než je velikost razítka. Na stroji pak rytec návrh přenáší na destičku - předlohu obtáhne. A to všechno proto, aby se pak razítko používalo jen jediný den. 

Razítka vyrobená u příležitosti jmenování nebo volby nového prezidenta nakonec skončí v depozitáři poštovního muzea. Veřejnost je běžně vidět nemůže. Zájemcům ale pošta otisk razítka třeba z roku 1975 za 21 korun pošle.

Pošta připravila unikátní razítko (zdroj: ČT24)