Z ŘSD by mohla být akciová společnost, dálniční známka by opět zdražila

Praha – Plánovaný převod Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na akciovou společnost by mohl přinést zdražení dálniční známky. Její cena by od příštího roku mohla stoupnout až o 300 korun. Pokud se převod ŘSD skutečně uskuteční, bude muset nově platit také DPH a právě zdražení kupónů představuje jednu z variant, jak finance získat.

„Nyní existuje několik variant. Cena dálničních známek je stanovena zákonem, takže i to by vyžadovalo úpravu,“ uvedl k rozvažování resortu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Dálniční známka za 1 800 korun by se cenově přiblížila třeba poplatku v sousedním Rakousku. Tam za známku řidiči zaplatí 2 034 korun. Igor Sirota z ÚAMK upozorňuje na fakt, že dálniční síť v Rakousku je oproti té české dvojnásobná. „Kdyby v Česku byly dálnice kvalitnější, řidiči by takové zdražení snáz akceptovali,“ dodává.

Ještě před osmnácti lety platili řidiči v ČR za dálniční známku 400 korun. V roce 2010 už stála trojnásobek – 1 200 korun. Naposledy se zdražovalo v roce 2012 na současných 1 500 korun.

Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury se změna u správce silnic přesto vyplatí. Po přechodu na akciovou společnost si totiž bude moci na výstavbu dálnic půjčit u bank a nebude už odkázán pouze na peníze od státu nebo z Bruselu. „Aby celá transformace měla smysl, měl by být na konci potenciál v tom, že si tato společnost bude schopna půjčovat desítky miliard, ne jen stovky milionů,“ řekl ČT ministr Zbyněk Stanjura (ODS).

Vedení ŘSD ubezpečuje, že dálnice bankám do zástavy nedá. „Vždycky se bude zastavovat oproti třeba zisku z mýta a z dálničních známek,“ dodal ředitel ŘSD David Čermák. Jen mýto loni vyneslo 8,7 miliard korun, dálniční známky pak téměř 4 miliardy. Převod ŘSD na akciovou společnost by měl být definitivně dokončený do poloviny roku 2014.

Opozice ale varuje před menší kontrolou nad půjčkami v akciové společnosti. Podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance půjdou peníze mimo rozpočet a budou de facto „nekontrolovatelné nebo kontrolovatelné velmi špatně.“

Dálniční známky by mohly zdražit až o 300 korun (zdroj: ČT24)