Nemocné ledviny nebolí, nechte se dnes vyšetřit

Praha - Problémy s ledvinami má téměř každý desátý Čech a pacientů neustále přibývá. Valná většina nemocných o tom vůbec neví, špatně fungující orgán totiž na sebe téměř neupozorňuje. Odborní lékaři dnes v rámci Světového dne ledvin nabízejí všem bezplatné vyšetření. Pouze to může případné onemocnění odhalit.

„Osm až deset procent naší populace má určitý stupeň poškození ledvin. Bohužel ve většině případů o tom ani neví,“ vypočítává primář strahovské dialýzy Vladimír Polakovič. Onemocnění ledvin má totiž zpravidla minimální příznaky, lidé si problému často ani nevšimnou. „Ledviny nebolí a často na sebe neupozorňují, i když mohou být někdy i závažně poškozeny,“ varuje jeho kolega ze Všeobecné fakultní nemocnice a místopředseda České nefrologické společnosti Vladimír Tesař.

Vyšetření odhalí chronické nemoci

V rámci Světového dne ledvin si mohou lidé nechat orgán vyšetřit - zdarma a na desítkách míst po celé republice. Testy mohou odhalit i raná stádia nemoci ledvin - a medicína umí zhoršování zpomalit. Dnešní preventivní akce je zaměřena hlavně na odhalení chronických poškození a informaci o projevech akutních poškození.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ani preventivní vyšetření nebolí

Preventivní vyšetření funkce ledvin je bezbolestné. Dělá se z malého množství krve z prstu a malého množství čerstvé moči. Podceňovat by je neměli lidé s cukrovkou, vysokým tlakem, srdečním selháním či závažným onemocněním jater a lidé obézní. Více ohroženi jsou také kuřáci.

Akutní poškození je spojeno s náhlým poklesem nebo úplnou ztrátou funkce ledvin, jedním z prvních projevů je pokles tvorby moči. Nemusí být přitom takového stupně, že by vyžadovalo léčbu dialýzou, a přesto je významné. Pacienti mívají dlouhodobé následky, může u nich vzniknout chronické poškození. Při tom fungují ledviny i na méně než 20 procent a pacient to nemusí poznat. Zhruba třetina pacientů se o onemocnění dozví až při nástupu na dialýzu.

Dialýza nastupuje až při opravdu závažném poškození orgánu. Pacienti si mohou vybrat hned ze dvou možností: buďto klasická hemodialýza v nemocnici, nebo břišní dialýza, kterou si pacient může provádět doma sám.

Na pravidelnou dialýzu musí v současnosti docházet více než 6 tisíc Čechů, 4 tisíce žijí s transplantovanou ledvinou, 542 pacientů na orgán čeká. Dalším statisícům jeho selhání hrozí.

Pozor na některé léky

Ledviny jsou životně důležité, filtrací krve odstraňují z těla odpadní látky. Každý den očistí 180 litrů krve, tedy veškerou krev až padesátkrát. „My chceme upozornit také na to, že poškození ledvin se často vyvíjí s užíváním běžných léků, například nesteroidních antirevmatik a analgetik,“ připomněl profesor Tesař.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Tyto léky si lidé mohou volně koupit a často podle Tesaře neberou vážně varování ohledně dávek léků a kombinace s jinými léky. „Opakovaně jsme viděli i selhání ledvin po předávkování těmito léky, pacient musel být léčen dialýzou,“ řekl. Zhoršit funkci ledvin mohou také přípravky na vysoký tlak v nevhodných kombinacích s těmito léky, rizikové mohou být i některé přípravky čínské medicíny.