Březen, za kamna vlezem? Dnes a zítra ještě sníh, poté oteplení

Praha - Na východě a severovýchodě České republiky v nadcházejících hodinách napadne až 15 centimetrů sněhu a na hřebenech hor až 30 centimetrů. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který zároveň varuje před silným nárazovým větrem a sněhovými jazyky. Podle meteoroložky Barbory Tobolové by se však mohlo jednat o poslední záchvěv zimy – příští týden má studený arktický vzduch vystřídat oteplení s deštěm, a to i na horách.

Výstraha meteorologů spojená s dalším přívalem sněhu se vztahuje na severomoravské regiony Frýdecko-Místecka, Karvinska, Novojičínska a Vsetínska. Platí od dnešní 18. hodiny do pátečního večera.

Sněžení bude doprovázet silný vítr, který může v nárazech dosahovat až 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině. Mohou se tvořit závěje a sněhové jazyky, a meteorologové proto řidičům doporučují, aby při jízdě autem sledovali dopravní zpravodajství. Turisté na horách by měli sledovat informace Horské služby.

Podle meteoroložky České televize Barbory Tobolové sice není současné chladné počasí a sněžení pro polovinu března neobvyklé, výjimečná jsou ale teplotní minima. „Severozápad Čech dnes hlásil velmi nízké teploty. Pod minus dvacet stupňů bylo v Šindelové v Jelení, velmi chladné byly celé Krušné hory. Teploty pod -15 stupňů se objevily i v severních Čechách,“ informuje meteoroložka. V šest hodin ráno tak například v Karlových Varech klesly teploty na -11,9 stupně, v Liberci bylo -10,1 stupňů a Cheb hlásil -12,2 stupně.

Od pondělka déšť

Současné mrazivé dny by však mohly být posledním záchvěvem zimy. Už příští týden se totiž očekává oteplení. Už o víkendu bude v Česku ubývat oblačnost, teploty by ale měly stále klesat na nulu. Počátkem nového týdne se dají čekat teploty sahající k osmi stupňům. Přijít by měl i déšť. „Příští týden bude ve znamení jarního počasí,“ uvedla Tobolová. „Tání sněhu i urychlí déšť, který očekáváme i v nejvyšších polohách.“

Předpověď počasí a rozhovor s meteoroložkou Tobolovou (zdroj: ČT24)