Zavadil: LIDEM jsou jednotkou směšnosti, Klaus jednotkou arogance

Praha - „Nejhorší pro politika je, když se stane směšným. Strana LIDEM je pro mě jednotkou směšnosti. Vás vyzývám, abyste udělali vše pro to, abyste se touto jednotkou nestali,“ varoval delegáty na sjezdu ČSSD šéf Odborových svazů Jaroslav Zavadil. Představitelům nejsilnější opoziční strany pak dal tři vzkazy, čemu by se měli v případě zvolení do vlády vyvarovat. A na závěr jim pak nabídl podporu odborářských makroekonomů.

Vzkaz první: Nebuďte směšní

Zavadil se na sjezdu ostře pustil do malých koaličních stran, když citoval ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Věcech veřejných loni na jaře řekl, že jsou „slizká a odporná strana“. „Hle, jak fénix z popela z toho vznikla nová strana čistá jak lilie,“ glosoval Zavadil vznik strany LIDEM, jejíž místopředsedkyni přirovnal k Johance z Arku. Novou stranu kritizoval nejen za to, že nebyla nikým zvolena, ale i za to, že podporuje reformy, s nimiž odbory nesouhlasí. „Strana LIDEM je pro mě jednotkou směšnosti,“ zhodnotil nové uskupení Zavadil a ČSSD varoval, aby dělala všechno pro to, aby se sama směšnou nestala.

Vzkaz druhý: Nestaňte se jednotkou arogance

Jestliže jednotkou směšnosti je pro Zavadila strana LIDEM, za jednotku arogance považuje bývalého prezidenta Václava Klause. „Jednotka arogance je teď volná, protože jedna jednotka arogance skončila 7. března,“ řekl Zavadil a varoval sociální demokraty, aby se aroganci bránili, i pokud uspějí v parlamentních volbách.

Vzkaz třetí: Neslibujte, co nemůžete splnit

Posledním vzkazem, který Zavadil pro členy ČSSD měl, bylo neslibovat lidem to, co nemohou splnit. Přitom poukázal na současnou vládu, která od odborářů dostává hodně námětů, na většinu z nich ale nereaguje. „Spolupracovat s touto vládou je jako házet perly sviním,“ myslí si Zavadil.

Nabídka: Připravte se, naši ekonomové vám pomohou

Současná situace je podle jeho názoru tak špatná, že je třeba řešení hledat ještě před volbami. „Musíte hledat řešení dřív, než se dostanete do Strakovky,“ vyzval sociální demokraty a nabídl jim pomoc odborářských ekonomů. „Máme malé, ale schopné týmy odborníků v ekonomice,“ řekl s tím, že se tito odborníci nepletou a jejich pesimistické předpovědi se většinou vyplní.

Jaroslav Zavadil na sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)