Pražská ČSSD: Mládek napadl živnostníky, ať skončí ve stínové vládě

Praha – Pražští sociální demokraté požadují vyloučení Jana Mládka ze své stínové vlády. Důvodem je jeho vyjádření coby stínového ministra financí o parazitujících živnostnících. Server Týden.cz dnes uvedl, že krajský výkonný výbor pražské ČSSD se od jeho výroků distancoval na svém pondělním zasedání a vyzval vedení ČSSD, aby Mládek skončil ve funkci stínového ministra financí.

„My jsme doporučili vedení sociální demokracie, aby zvážilo jeho setrvání ve funkci stínového ministra financí,“ uvedl předseda pražských sociálních demokratů Karel Klíma pro ČT. Jiné důvody než Mládkovy kontroverzní výroky prý pražskou buňku k rozhodnutí nevedly. Dodal, že všichni z hlasujících návrh podpořili, pouze jeden se zdržel.

Mládek v sobotním projevu na ostravském sjezdu strany řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích. Za své „mediálně neobratné“ vyjádření se následně několikrát omluvil. Bez ohledu na to na něj Strana soukromníků ČR podala trestní oznámení, podle ní se totiž Mládek dopustil podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Od Mládkových výroků se už distancoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a ostře je zkritizovali vládní politici včetně premiéra Petra Nečase (ODS).

Předseda pražské ČSSD Karel Klíma o požadavku Mládkova vyloučení (zdroj: ČT24)

Pražská ČSSD také vyzvala stranické vedení ke svolání ideové konference, která by se věnovala programovým prioritám. „Aby hlavně bylo umožněno účastníkům diskutovat a nebyl to jen panel, na kterém budou diskutovat jen stínoví ministři nebo vedení ČSSD,“ upřesnil Klíma pro ČT.