Zahradil: Exprezident by mohl být v čele kandidátky za ODS

Praha - Protože je frekvence zmínek o možné kandidatuře Václava Klause za ODS do Evropského parlamentu častější, je načase, aby se ODS o tomto tématu pokusila s exprezidentem jednat. České televizi to sdělil předseda europoslanců ODS Jan Zahradil. Sám by pak prosazoval, aby Klausovi ODS nabídla místo na kandidátce. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s tím ale zásadně nesouhlasí. „Václav Klaus nás po svém druhém zvolení odhodil a nevidím důvodu, proč by měl nyní za nás kandidovat,“ uvedl ČT24. S informací, že exprezident vážně uvažuje o kandidatuře do Evropského parlamentu, dnes přišel deník Právo.

Spekuluje se prý o tom, že dlouholetý kritik současné podoby evropské integrace Klaus by se mohl stát předsedou skupiny Evropských konzervativců a reformistů. Oficiálně ODS s Václavem Klausem o volbách do Evropského parlamentu zatím nejednala. „V každém případě by bylo dobré vědět, jestli bývalý prezident má něco takového v úmyslu,“ uvedl Zahradil. Nemyslí si zároveň, že by měl kandidovat, pokud se rozhodne kandidovat za malou stranu. „Musel by kandidovat za ODS, která má v Evropském parlamentu silné postavení, a pak by to mělo nějaký smysl,“ dodal.  

Zahradil: Kandidatura Klause by mohla být restart vzájemných vztahů s ODS

Pokud by Václav Klaus tedy oficiálně projevil zájem kandidovat do Evropského parlamentu, bude Zahradil prosazovat, aby mu ODS nabídla místo na kandidátce. „Samozřejmě si lze těžko představit, že by to bylo jiné místo než lídr kandidátky,“ zdůraznil europoslnec. Pro server iDNES.cz dodal, že by případná kandidatura Václava Klause mohla restartovat vztah mezi stranou a jejím zakladatelem. „Myslím, že kdyby se eventuálně postavil do čela kandidátky ODS, že by to byl docela dobrý restart vzájemných vztahů,“ uvedl pro iDNES.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ale na možnou kandidaturu Václava Klause tak optimisticky nehledí. „Osobně si to neumím představit (…) Jestliže někoho opouštím, přestože jsem ho počal, tak v daném okamžiku i nevhodné miminko se neodhazuje. Václav Klaus nás po svém druhém zvolení opravdu odhodil a nevidím důvodu, proč by měl nyní za nás kandidovat,“ zdůraznil.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ve skupině Evropských konzervativců, kterou dříve vedl právě Zahradil, jsou zástupci britských konzervativců i polské strany Právo a spravedlnost. Politologové se domnívají, že Klaus může svou protievropskou rétorikou část voličů oslovit. Podle průzkumů totiž v současné době Evropskou unii podporují jen dvě pětiny české veřejnosti.

Spekulace o tom, že by se Klaus mohl dostat do Evropského parlamentu,  nejsou ničím novým. Již dříve se objevily informace, že se ODS bude snažit dosluhujícího prezidenta dostat na nějaký post ve strukturách Evropské unie, včetně místa řadového europoslance. „Rozumím tomu, že pokud by jeho hlas zněl v Evropě, byl by pro řadu lidí inspirativním. Vnímám ho jako člověka s racionálním a konzistentním pohledem na EU,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Jako řadový poslanec by si Václav Klaus přilepšil k padesátitisícové prezidentské rentě 190 tisíci korun hrubého měsíčně plus náhrady. Mohl by sbírat podklady i na další díly knihy Evropská integrace bez iluzí a přednášet jako aktivní politik.

Má Klaus šanci uspět mezi lidmi?

I navzdory nepopulární amnestii tak Klaus stále své příznivce má. „Klaus má značnou šanci uspět, jelikož ve volbách do Evropského parlamentu strany sestavují jen jednu kandidátku za celý stát. A voliče může zaujmout, protože ostře eurokritických lídrů nebude mnoho. Kdyby se rozhodl kandidovat, tak ani nemusí zakládat vlastní stranu, protože se najdou subjekty, které mu rády přenechají první místo na kandidátce,“ řekl Právu ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Evropská Unie se "otřásá" pod Klausovým ostrým pohledem
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Mnozí politikové se ale domnívají, že Klaus zašel se svojí protievropskou rétorikou příliš daleko. S tím souhlasí i politolog Jiří Pehe, který mnoho šancí pro politický návrat exprezidenta nevidí. „Je tu spíše mělký pesimismus vůči EU a naopak si myslím, že spousta lidí cítí, že ČR ve své rétorice zašla příliš daleko. To je ostatně vidět i v příklonu voličů ODS k proevropské TOP 09,“ řekl Právu. „Podle mě je Klaus už vyhořelý materiál,“ dodal.

Politolog Jan Bureš si podle Práva naopak myslí, že Klaus šanci má. „Kdyby si ho do čela dosadila třeba ODS, tak nepochybně lidi osloví, ale jeho názory na EU jsou v rozporu s názory řady členů a voličů. Na druhou stranu záleží, co se bude dít v Evropě například ohledně eura či problémů na Kypru,“ uvedl.

Telefonát europoslance Jana Zahradila (zdroj: ČT24)