Lichvářství jako by nebylo. Přesto řadu obětí bolí

Ostrava – Lichvářství nejen mezi Romy platí za obecně platnou skutečnost, oficiálně však jako by neexistovalo. Dlužníci se na policii kvůli půjčkám s úrokem až několika set procent neobracejí. Obávají se pomsty, případně ztráty možnosti si rychle a bez smlouvy půjčit. Terénní pracovníci v Ostravě–Přívozu mají zato, že problém lichvy se dotýká až tří čtvrtin obyvatel. Zdaleka se nejedná jen o Romy, ale i seniory a invalidy.

Justýna Bílá si od lichváře půjčila 6 tisíc korun, měsíčně mu pak splácela 4 800, až mu zaplatila přes 115 tisíc. Když platit přestala, lichvář napadl jejího druha. „Zničehonic přišel ke mně a dal mi hlavičku, začala mi téct krev,“ popisuje incident Roman Pecha. Nejdříve šel k lékaři, se zprávou pak na policii nahlásil napadení.

Ostravští policisté podle své mluvčí lichvářství prověřují. Lichvář údajně „úřaduje“ v jedné ze zastaváren v Ostravě-Přívozu. Někdy půjčuje peníze i se smlouvou, někdy si jen poznamená jméno dlužníka. K zastižení ale není, telefonicky nekomunikuje.

Případy lichvářství monitorují i pracovníci Armády spásy, kteří v ostravské části působí. Ze strachu o své bezpečí se ale na ně nikdo oficiálně neobrátí. Iveta Malíková z Armády spásy vidí vedle strachu i jako důvod i skutečnost, že pro řadu lidí představuje možnost půjčky existenční nutnost.

Příběh obětí lichváře pohledem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Policie v těchto případech naráží na to, že se lichva špatně prokazuje. V Ostravě za poslední roky neeviduje jediný případ, kdy by se něco obdobného podařilo. Přesto policisté oběti nabádají, aby se jim či neziskovým organizacím svěřily. Nelegální bankéře mohou obvinit třeba i z dalších přečinů.