15 žen čeká soud kvůli podpoře neonacistického hnutí RWU

Praha – Patnáct žen se bude zpovídat před soudem kvůli podpoře a propagaci neonacistického hnutí Resistance Women Unity (RWU). Státní zastupitelství v Děčíně na ně dnes podalo obžalobu. Ženám hrozí až osm let vězení. Podle policie je RWU ženskou odnoží Národního odporu, neformální organizace českých neonacistů.

Obžaloba byla předána Okresnímu soudu v Děčíně. Je ale možné, že se hlavní líčení bude konat jinde. „Vzhledem k tomu, že je tam řada skutků, z nichž pouze jediný byl spáchán tady v Děčíně, předpokládám, že zdejší soud namítne u Vrchního soudu svoji nepříslušnost a požádá ho, aby rozhodl, kde se to bude projednávat,“ odhadl děčínský státní zástupce Petr Minich.

Akce se konaly v letech 2007 až 2009 především ve středních Čechách. Všechny obviněné ženy jsou ve věku 22–33 let. Podle kriminalistů se jako členky hnutí minimálně ve 13 případech podílely na organizaci a uspořádání různých akcí pro příznivce krajní pravice a na zajištění výroby a distribuce materiálů propagujících RWU. Další materiály následně zveřejňovaly na internetu.  

„RWU ideově navazuje na obdobné ženské organizace hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen,“ vysvětlil už dříve mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Tehdy také uvedl, že stíhání souvisí se zátahem policistů z roku 2009, kdy obvinili 18 pravicových extremistů.

Resistance Women Unity je česká ženská organizace založená v létě 2007. Jejím cílem je přispět k posílení opozice vůči systému, který jde podle RWU „cíleně proti dlouhodobému přežití bílých rodin“. Podle svých proklamací chce RWU oslovit ženy v pronárodním hnutí, propaguje „tradiční strukturu rodiny“ a mimo jiné vystupuje proti feminismu. Některé členky RWU se angažovaly také v soudem zakázané extremistické Dělnické straně. 

RWU patřila v českém prostředí mezi nejznámější a výhradně ženské extremistické skupiny. Počet jejích členek se pohyboval v desítkách. „Šlo o poměrně uzavřenou malou skupinu, v podstatě servisní k té skupině tzv. Národního odporu, která činila spíše takové v uvozovkách pomocné práce,“ uvedl loni odborník na extremismus Jan Charvát. Podle něj už ale skupina prakticky neexistuje a zmizely i její webové stránky.

Odbornice na extremismus Petra Vejvodová o RWU (zdroj: ČT24)