Za vraždou podnikatele ve Francii stojí síť zločinců. Hrozí jim doživotí

Praha – Za vraždou českého podnikatele Petra Vlacha, jehož tělo policisté předevčírem nalezli v italských horách, zřejmě stojí organizovaná zločinecká síť. Uvedl to šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta s tím, že si zadržená pětice pachatelů vytipovávala movité podnikatele; jako volavka jim sloužil prodej luxusních vil. ÚOOZ proto mimořádně zveřejnil i portréty zadržených a žádá veřejnost o spolupráci.

Dvaasedmdesátiletý podnikatel Petr Vlach zmizel počátkem března na jihu Francie, počátkem tohoto týdne městské státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že byl zavražděn. Jeho tělo našli čeští a italští policisté 2. dubna v Itálii.

„Jsme přesvědčeni o tom, že na našem území docházelo k tipování movitých osob, které přímým zájemcům nabízely prodej nemovitostí či další věci vysoké hodnoty,“ uvedl ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. „Tyto osoby byly kontaktovány a pod záminku jednání s kupcem vylákány mimo naše území.“ Podle ÚOOZ totiž do francouzského Nice dorazil jen den po Vlachově zmizení další podnikatel, z údajného obchodního setkání ale nakonec sešlo, protože nepřiletěl sám.

Pětici pachatelů hrozí doživotí

Kvůli smrti českého podnikatele policie zadržela a vazebně stíhá pět osob ve věku od 38 do 45 let. K zásahům došlo 26. a 27. března v Praze, Středočeském, Plzeňském a Zlínském kraji. Pětice zadržených čelí obvinění z trestných činů zbavování osobní svobody, vydírání a vraždy. Podle Šlachty se jedná o muže s kriminální minulostí a v případě prokázání viny jim hrozí až doživotní tresty.

„Tento případ považujeme za výjimečně závažný, a to ze způsobu provedení i z rozsahu spolupráce se státy Evropské unie,“ konstatoval náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Čeští kriminalisté na případu spolupracovali s kolegy z Francie, Itálie, Rakouska a Švýcarska. Kvůli závažnosti případu také policie uvolnila fotografie zadržených a žádá občany, aby ji informovali v případě, že se s některým z pětice mužů dostali v minulosti do kontaktu, na telefonní lince 974 842 690.

Souvislost s případem Moťovského policisté nevyloučili

Šlachta nevyloučil ani spojitost Vlachova případu se zmizením podnikatele Jana Moťovského, k němuž došlo v roce 2008. Český byznysmen (známý mj. díky vlastnictví Miss ČR) tehdy odletěl z Prahy do Nice na pracovní schůzku. Příjezd do Francie rodině potvrdil, do hotelu však nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil. Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Telefon Moťovského byl v té době již vypnutý. Ani po letech od jeho zmizení policisté nezjistili, co se s ním stalo. V květnu 2012 jej soud pravomocně prohlásil za mrtvého.

„Společný jmenovatel je zatím pouze Nice,“ podotknul Šlachta. „I tento případ bude patřit mezi ty, které se pokusíme prověřit, a budeme hledat společné znaky. Zatím v současné době takový poznatek nemáme.“

ÚOOZ dnes také zveřejnil podrobný průběh celého případu. Jak k únosu a zavraždění došlo?

Pod záminkou jednání o prodeji dvou luxusních vil v Praze byl pan Vlach vylákán do francouzského Nice. Zde se 6. března dopoledne sešel na letišti s Čechem, který se představil jako Robert Kelner, podnikatel v Dubaji. Taxíkem odjeli do pronajaté vily na pobřeží poblíž Nice, kde čekali tři maskovaní muži ve věku od 37 do 45 let. Pod pohrůžkou likvidace Vlachovy rodiny po podnikateli požadovali přístupová hesla a kódy k účtům v zahraničních bankách a převody finančních prostředků na účet v Rakousku. Odebrali mu platební karty, ze kterých vybrali několik tisíc eur.

K poslednímu kontaktu došlo 7. března dopoledne z oblasti mezi Nice a Monakem, příbuzní již dříve vypověděli, že Vlach nepůsobil přirozeně. „Ještě týž den byl podnikatel znovu naložen do vozidla a odvezen z Francie do Itálie, kde byl zavražděn,“ uvedl Šlachta. Podle dřívějších informací Práva, jež dnes ÚOOZ nezmínil, měl vraždu vykonat muž ze Zlína. ÚOOZ se případem začal zabývat 9. března 2013, kdy zahájil pátrání.

Tisková konference ÚOOZ (zdroj: ČT24)