Zelený zveřejnil maturitní žebříčky gymnázií, MŠMT prověří případný únik informací

Praha - Bývalý šéf Centra pro státní maturitu (CERMAT) Pavel Zelený zveřejnil maturitní žebříčky gymnázií podle výsledků z jara 2012. Učinil tak prý v reakci na žebříčky zveřejněné serverem Aktuálně.cz, které označuje za „totální informační nesmysl“. Zveřejněním chce předejít dezinterpretaci maturitních výsledků, výsledky sestavilo Zeleného nové sdružení MATT a HURRY, které prodává tréninkové maturitní písemné práce. Ministerstvo školství i CERMAT se od žebříčku distancovaly, úřad prověřuje, zda při jeho sestavování neunikly důvěrné informace.

„Vždycky jsem byl nepřítelem žebříčků, obzvláště maturitních. Tohle byla reakce na to, co zveřejnil jeden zpravodajský server zhruba před měsícem. To byla absolutní dezinterpretace a nesmysl,“ řekl pro ČT Zelený. Podle svých slov se zveřejněním dat váhal, ale nakonec se přiklonil k tomu, že „pouhý distanc nestačí“. Za necelý týden má Zelený v úmyslu zveřejnit i výsledky středních odborných škol a učilišť. Maturitní žebříčky škol plánuje po skončení jarních zkoušek sestavit i CERMAT.

Zelený stál za rozjezdem státních maturit, je zodpovědný i za současnou podobu zkoušek, jejichž příprava vyšla na 1,4 miliardy korun a ročně stojí další čtvrt miliardy. Ministr školství Zeleného loni kvůli problémům se zkouškami odvolal.

Zelený jako bývalý šéf CERMATu a současný poskytovatel tréninkových písemných prací svou situaci jako střet zájmů nevnímá. „My se nestřetáváme se zájmy nikoho, tím méně se zájmy například CERMATu. CERMAT dělá státní maturity, má na to státní monopol a je to absolutní nesmysl,“ uvedl Zelený.

Mluvčí MŠMT Marek Zeman: „Ministerstvo školství se od těchto žebříčků distancuje. Nejedná se o oficiální žebříčky CERMATu, ale soukromou aktivitu pana Zeleného. V tuto chvíli prověřujeme, zda při sestavování postupoval pouze na základě veřejně přístupných dat, nebo zda došlo k úniku důvěrných informací. Podle toho pak zvolíme další postup.“

Podobné žebříčky se už dříve objevily v médiích, CERMAT data o maturitách musí poskytovat ze zákona. Podle Zeleného je ale potřeba údaje sestavit odborně. Se Zeleným v MATT a HURRY pracuje část bývalých zaměstnanců maturitního centra. V žebříčku jsou údaje o tom, kolik studentů jednotlivých gymnázií u maturity i v jednotlivých předmětech propadlo, jakého průměrného výsledku dosáhly školy v češtině, matematice a cizích jazycích, jak a kde volili studenti vyšší obtížnost zkoušek a zejména jak si vedla jednotlivá gymnázia ve srovnání s ostatními v rámci republiky i v rámci krajů.

Pavel Zelený o maturitních žebříčcích (zdroj: ČT24)

Pořadí v žebříčku, upozornil Zelený, nevypovídá nijak o skutečné kvalitě školy. „Jde pouze o výsledek jednorázové zkoušky, navíc zkoušky, která ověřuje pouze zlomek toho, co má škola studentům dát. Neznáte ani vstupní úroveň bývalých maturantů, ani podmínky, ve kterých škola pracuje,“ připomněl.