Obrátíme se na evropský soud, hrozí státu provozovatelé heren

Praha - Provozovatelé videoloterijních terminálů reagovali na výrok Ústavního soudu, který zrušil licence na provoz terminálů do konce roku 2014, a chtějí na stát podat žalobu. Pokud rozhodnutí soudu povede k milionovým škodám, jsou ochotni se obrátit i na evropský soud. Soudci ve svém rozhodnutí vyhověli stížnosti klatovské radnice, která chce mít hazard ve městě pod svojí kontrolou. Rozhodnutí Ústavního soudu o rušení heren berou větší města jako jasnou podporu v boji s hazardem.

Provozovatelé videoterminálů se obávají, že úplný zákaz hazardu způsobí škody v řádech milionů korun. „Pokud by to mělo nějaké fatální dopady jak na výrobce, tak na provozovatele, tak se určitě budeme chtít obrátit na evropský soud nejen kvůli výroku Ústavního soudu, ale kvůli tomu, že již před dvěma lety byly zkrácené licence z deseti let na tři roky,“ uvedl Ivo Valenta, majitel holdingu Synot, který patří k největším distributorům loterijních zařízení v Česku.

Novela loterijního zákona ruší původní tříleté překlenovací období, které dovolovalo provozovat videoloterijní přístroje do 31. prosince 2014. „My jsme měli desetileté licence a budeme usilovat o to, abychom je měli nadále, abychom se soudně těchto licencí domohli zpátky,“  dodal pro Český rozhlas Valenta.

Až třetinu videoloterjních hracích automatů, tedy 19 tisíc, zrušilo loni ministerstvo financí. Stále jich však 45 tisíc zbývá. V přepočtu na jednoho obyvatele je tento typ hracích přístrojů nejvíce rozšířen v Karlovarském kraji, kde na jeden videoterminál připadá 152 lidí. Ve Středočeském kraji je 367 lidí na jeden automat. Předloni do interaktivních videoloterijních terminálů gambleři vhodili celkem 53,56 miliardy korun. Na výhrách se jim z toho vrátilo 39 miliard. Hráči tak přišli o více než 14,5 miliardy korun. Provozovatelům přístrojů po odečtení správních a místních poplatků, zaplacení státního dozoru a odvodu na veřejně prospěšné účely na účtech zbylo více než jedenáct a půl miliardy korun.

To, jestli bude hazard na území obce existovat, by mělo být nyní v pravomoci radnice. Většina obcí již dříve o videoterminály nestála, a přesto je ministerstvo povolilo. Města tak nyní zvažují, jak s rozhodnutím soudu naloží. Videoterminály nabízejí sice vidinu vysoké výhry, ale většina hráčů totiž prohraje. Mizí v nich tak často výplaty i sociální dávky, což pociťují nejen závislí, ale i jejich rodiny. Radnicím, které svými vyhláškami zakazují videoloterijní terminály, teď musí ministerstvo financí vyhovět a vydaná povolení začít rušit.

Města sice regulovala hazard již dříve, rozhodnutí soudu ale vítají

Rozhodnutí Ústavního soudu vítají například v Mostě a Ústí nad Labem. „Snahou města je ochránit především mládež a sociálně slabé občany před negativními vlivy hazardních a podobných her,“ uvedla mluvčí Mostu Alena Sedláčková.

V Chomutově město provozovatelům videoter

minálů už dříve zkrátilo provoz na několik hodin denně. „Rozhodnutí Ústavního soudu vítáme, ale teprve se s ním seznamujeme. Je to další pomoc v tom, jak Chomutov už dlouhodobě s hazardem bojuje,“ uvedl primátor města Jan Mareš (ČSSD). Děčín již připravil vyhlášku, kterou už schválilo ministerstvo vnitra, ale s možností regulovat i videoloterijní terminály nepočítala. „Proto je otázkou, jak se k tomu politické vedení postaví a zda bude regulovat tento druh přístrojů. Znamenalo by to připravenou vyhlášku přepracovat. V tuto chvíli je to pro nás nová informace, se kterou jistě budeme dále pracovat,“ podotkl primátor města František Pelant.  

Ruleta
Zdroj: ČT24

Také města v Královéhradeckém kraji rozhodnutí soudu uvítala. Ve většině měst se radnice snažily o omezení hazardu již dříve. Například v Jičíně povolená místa s hazardem radnice monitoruje a v případě porušování veřejného pořádku je připravena počet provozoven hazardu ještě snížit. Radnice ve Dvoře Králové nad Labem chce dodržet původní termín stanovený zrušenou novelou a s odstraňováním terminálů počká až na začátek roku 2015.

Rozhodnutí Ústavního soudu může znamenat konec téměř 700 videoterminálů v Českých Budějovicích. „Provozování hazardu proti vůli obcí a jejich občanů není obhajitelné ani ztrátou pracovních míst, ani výší příjmu do obecní kasy. Jde o morální hazard, který s sebou nese vysoké společenské ztráty a rizika spojená především s patologickým gamblerstvím, ale i další závažné sociální důsledky,“ reagoval českobudějovický radní Tomáš Bouzek (TOP 09).

Reportáž o reakci obcí na rozhodnutí Ústavního soudu (zdroj: ČT24)