První máj láká na Majáles i k polibku pod rozkvetlou třešní

Praha - První máj neznamená jen politické manifestace, ale také „lásky čas“. Třeba v Olomouci proto pro líbající se dvojice připravili třešen přímo v centru města. Se začátkem května je spojená i doba studentských majálesů, pražští studenti dnes vyrazili alegorickým průvodem z Kampy ke Klementinu, kde chystají koncerty i divadelní představení.

Studenti s politiky netančí

Úplně bez politického podtextu slaví první máj studenti. Jejich oslavy - Majáles - mají dnes nejčastěji podobu hudebních festivalů, karnevalových průvodů a různých recesisitických soutěží. Zúčastnit bujarého veselí se můžete téměř ve všech městech a obcích.

V Praze se studenti sešli na Kampě, odkud se alegorický průvod vydal do Karolina, kde pokračuje další program – vystoupení studentských kapel a divadelních spolků, večer pak program vyvrcholí volbou krále majálesu. Studenti chtějí poukázat i na některé problémy českého vysokého školství a vyvolat tak diskuzi, nekomerční akce se tak chce přiblížit duchu studentských majálesů ze šedesátých let.

Na první ročník Majálesu se přišlo podívat okolo 700 lidí. „Rozhodně jsme spokojeni, sešlo se hodně lidí a panuje tu skvělá atmosféra,“ řekla organizátorka akce Karolína Chloubová. Po volbě krále Majálesu, která proběhne okolo osmé hodiny večer, se program přesouvá do klubu K4, kde bude pokračovat až do rána.

V Olomouci postavili májku, myslí i na polibek pod rozkvetlou třešní

Centrum Olomouce zdobí ode dneška dvanáctimetrová májka. Olomoučané mohou jarní tradice slavit tímto způsobem přímo ve městě poprvé. V centru města si mohou nyní navíc dvojice odbýt také tradiční rituál políbení pod rozkvetlým stromem. Třešeň i „líbací“ lavičku hodlá město ponechat na náměstí do příštího týdne, májku se pokusí město uhájit až do 26. května.

Máje nebo májka je označení ozdobeného kmene stromu, který tvoří ústřední prvek jarních slavností rozšířených po většině Evropy. V České republice se nejčastěji staví májky smrkové či březové. Horní část se zdobí stužkami z látek nebo krepového papíru a zavěšuje se na ni zdobený věnec. Na vesnicích je se stavěním májky spojen i zvyk jejího nočního hlídání před muži ze sousedních vesnic. Pokud by se jim totiž podařilo májku porazit nebo odříznout její vrchol, znamenalo by to pro vesnici velkou ostudu.

1. května za kulturou na ministerstvo

Nostický palác na Maltézském náměstí v Praze dnes otevře své brány. Zájemci tak budou moci zdarma navštívit například výstavu exkluzivní kolekce bižuterie, šperků, skla a oděvů, kterou připravilo muzeum z Jablonce nad Nisou. Další část výstavy představují obrazy jabloneckého patriota Zdeňka Daniela, jejichž námětem jsou architektonicky hodnotné historické budovy. Jablonecké architektuře a významným vilám je zasvěcena i třetí část expozice v pravém křídle Nostického paláce. Dárkem ministerstva kultury, které tu sídlí, je i možnost právě dnes poprvé navštívit kavárnu Nostický palác a své zážitky probrat při posezení na nádvoří v barokních kulisách.

Hrad Karlštejn láká na muzikálovou atmosféru

Na Karlštejně se ode dneška můžete vrátit o 40 let zpátky do doby, kdy režisér Zdeněk Podskalský v jeho prostorách natáčel slavný muzikál Noc na Karlštejně s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou v hlavních rolích. Kulaté výročí připomíná výstava kostýmů a rekvizit použitých ve filmu až do konce září. Výstava zahrnuje tři desítky originálních kostýmů. „Zhruba sedm nebo osm z nich je nejvzácnějších, protože jsou to kostýmy, které nosily dnes už velké herecké legendy,“ řekl zástupce kastelána Lukáš Kunst.

Volný den láká do přírody, otevírají plavební kanály i horská střediska

Letošní plavební sezonu dnes zahájí Baťův kanál, takzvané odemykání kanálů se chystá v Hodoníně, Otrokovicích nebo ve Veselí nad Moravou. Vodáci se zase ode dneška mohou vydat na horní tok Vltavy v šumavském národním parku. A na první turisty se dnes těší také v Jeseníkách, kde spouští první lanovky pro turisty a první bobové dráhy. Letní sezonu v Jeseníkách tak zahajují jen pár dní po ukončení té zimní, poslední vleky se tam zastavily v neděli.

Květy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod