Ke koruně a žezlu mohla přibýt i šavle, glosuje Kalousek Zemana nad klenoty

Praha – Indispozice prezidenta Miloše Zemana při ceremonii vyzdvižení korunovačních klenotů dává vzejít spekulacím, zda hlava státu nebyla pod vlivem alkoholu. Hradní mluvčí Hana Burianová zdůvodnila Zemanovy nejisté pohyby lehkou virózou, které navzdory se prezident chtěl aktu zúčastnit. Ministr financí Miroslav Kalousek má ale jasno, podle jeho slov pro iDNES.cz málem ke korunovačním klenotům přibyla i „šavle“.

„Já jsem to sice neviděl, ale v pátek jsem slyšel, že chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle,“ řekl pro server Kalousek. Po zveřejnění fotografií z akce se spekulacemi o Zemanově stavu začaly plnit i sociální sítě.

Několik hodin před slavnostním vyzdvižením korunovačních klenotů navštívil prezident recepci na ruském velvyslanectví, kde nepůsobil nijak indisponován. Plynule rusky promluvil k účastníkům a připil si s velvyslancem Sergejem Kiseljovem bílým vínem.

Sám Zeman se vstřícností k alkoholu v minulosti netajil, všimla si toho i zahraniční média. „Mým oblíbeným nápojem bývala becherovka, než Evropská unie jednou směrnicí stanovila obsah cukru v likérech. Od té doby piji jen slivovici,“ prohlásil například Zeman v minulosti.