Drama v letadle. Kvůli Dahlgrenovi se zvažovalo nouzové přistání

Washington/Brno – Rakouský deník Heute přinesl další podrobnosti o útěku Američana Kevina Dahlgrena, kterého policie podezřívá ze čtyřnásobné vraždy v brněnských Ivanovicích. Podle deníku mladík prchnul do Vídně na motocyklu, z letiště Schwechat do Washingtonu potom letěl linkou Austrian Airlines; protože posádka věděla, že na palubě letadla sedí pravděpodobný vrah, uvažovala dokonce o nouzovém přistání.

S odvoláním na protokol letu AUA OS93 let z Vídně do Washingtonu deník uvádí, že letoun startoval ze schwechatského letiště v 10:25 SELČ. V době, kdy ve Vídni procházel pasovou kontrolou, ještě nebyl v databázi hledaných osob. Policie už o něm ale prý věděla. Ve 13:00 SELČ měla policie informovat piloty, že na palubě Boeingu 767 je pravděpodobný vrah; Dahlgrena vystopovala díky sociálním sítím, na které se během letu připojil. V tu chvíli se však už letadlo nacházelo nad Velkou Británií.

Posádka podle deníku Heute čtvrt hodiny rozhodovala o tom, zda pokračovat v letu. Mezi zvažované možnosti patřilo okamžité nouzové přistání na britské půdě nebo návrat na vídeňské letiště. Ve 13:15 nakonec mělo padnout rozhodnutí standardně pokračovat v cestě, aby si podezřelý ničeho nevšiml. Odvážné letušky tak mladému Američanovi podávaly kávu a menu.

Mladík byl zadržen na letišti ve Washingtonu a absolvoval první výslech, američtí kriminalisté hovoří o mimořádné brutalitě pachatele. Další výslech by měl proběhnout pozítří. Pokud se tak stane, bude mladík souzen podle českého práva a hrozí mu až výjimečný trest. Pokud ne, na americké půdě by před soud nešel. Spojené státy totiž nesoudí své občany na vyžádání jiných států.

Dahlgren se prý doznal v SMS

Kaliforňan Kevin Dahlgren je podezřelý, že zavraždil své příbuzné - čtyřčlenou rodinu bydlící v Brně-Ivanovicích. Šlo o manžele a jejich dva dospělé syny. Kdy a jak přesně zemřeli, se neví; Dahlgren k činu použil různé zbraně, nikoli ale střelnou zbraň. Mezi úmrtím obětí mohly být časové prodlevy. Do domu přijeli ve středu 22. května kolem 22:00 hasiči, protože z jeho garáže stoupal dým. Cizinec v ní prý zapálil těla obětí, poté ujel do rakouské metropole - údajně na motocyklu.

Podle dřívějších informací rakouského bulvárního deníku Krone se k vraždě přiznal své rakouské kamarádce SMS zprávou: „Zabil jsem čtyři lidi, jsem teď na cestě do Vídně.“