Protipovodňová opatření obstála, zachránila Krumlov i centrum Prahy

Praha - Materiální škody způsobené letošní povodní mohly být mnohem vyšší, nebýt protipovodňových opatření, jako jsou například mobilní protipovodňové bariéry. Na jihu Čech je dokončili poměrně nedávno, třeba Českému Krumlovu hrozila ještě větší katastrofa než v roce 2002. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) protipovodňové bariéry ochránily 99 procent území této městské části.

„Protipovodňová opatření zafungovala jednoznačně na Vltavě v Českém Krumlově. Před provedením opatření byla kapacita koryta nějakých 80 kubíků, teď je 180 kubíků, Lipno tu kulminační vlnu ještě ustřihlo o 180 kubíků. Kdyby se tohle nestalo, tak by Krumlovem teklo nějakých 487 kubíků, což by byla větší katastrofa než v roce 2002, kdy tam teklo 410 kubíků,“ uvedl ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek. Povodeň tehdy způsobila škody za sto milionů korun. Povodí v Českém Krumlově letos dokončí třetí etapu protipovodňových opatření za 56 milionů korun; spočívá v rekonstrukci jezu a propustí pod zámkem.

Podle Zídka ještě nedokončený projekt protipovodňových opatření významně pomáhá vedle Krumlova eliminovat škody i ve Veselí na Lužnicí, kde stavba stále probíhá. Povodí Vltavy na jihu Čech na opatření vynaložilo 1,2 miliardy korun, letos pokračují stavby za více než 300 milionů korun. Kvůli nečekanému průběhu povodně nezafungovala ale protipovodňová opatření v Bechyni, kde voda v neděli pronikla do několika domů.

Bariéry chránily i Prahu

Městská část Prahy 1 zatím vyčlenila milion korun na likvidaci následků povodně. Škody jsou ale nesrovnatelně nižší než před jedenácti lety. „Mobilní hráze na obou březích vodu udržely. Materiální škody jsou oproti roku 2002 minimální,“ prohlásil starosta Lomecký. V roce 2002 napáchala velká voda v Praze 1 škody za 400 milionů korun.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký o povodních (zdroj: ČT24)