Spor o diplomaty spěje do finále a Zeman hraje prim

Praha – Spor o diplomaty, který v uplynulých měsících vedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg s prezidentem Milošem Zemanem, spěje ke svému rozuzlení. Pověřený premiér Jiří Rusnok uvedl, že nemá nic proti kandidátům na velvyslanecké posty, které navrhoval Hrad a se kterými Černínský palác nesouhlasil. Zeman chce patovou situaci rozetnout ve chvíli, kdy stávající politická krize odezní, jisté přitom je, že řešení nebude asistovat Karel Schwarzenberg; na ministerstvo zahraničních věcí má zamířit diplomat Jan Kohout. Cesta Livie Klausové na post slovenské ambasadorky se tak otevírá.

Zákopovou válku o vedení diplomatických misí v cizině vedl Zeman se Schwarzenbergem celé jaro. Na post velvyslankyně v Bratislavě prosazoval prezident exprezidentovu choť Livii Klausovou a jako velvyslance v Moskvě chtěl europoslance za KSČM Vladimíra Remka; Schwarzenberg ale s jeho návrhy nesouhlasil. Sporem obou politiků se zablokoval i proces jmenování ambasadorů v jiných zemích, což komplikuje práci ministerstva zahraničních věcí.

Designovaný premiér Jiří Rusnok ovšem v rozhovoru pro stanici ČRo1 - Radiožurnál řekl, že s návrhy prezidenta nemá problém: „Já si myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci.“

Sám prezident Zeman zatím otázku diplomatů komentovat nechtěl. „Já tenhle problém vůbec neřeším, protože teď je samozřejmě problém s vládou Jiřího Rusnoka,“ řekl Zeman. „Detaily se budeme zabývat později, teď je důležité vyřešit hlavní věci,“ odpověděl na dotaz novinářů během své návštěvy Berlína. Zdrženlivý pak byl i pravděpodobný nástupce Karla Schwarzenberga v Černínském paláci Jan Kohout: „Tohle jsou všechno otázky, jejichž čas teprve přijde.“

Proti jmenování diplomatů je i Zaorálek

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) je ale přesvědčen o tom, že by úřednická vláda otázku velvyslanců řešit neměla. „Je zvykem, že vláda bez důvěry se omezuje pouze na administrativní chod státu, a jmenování velvyslanců je poměrně závažný krok,“ řekl po dnešním zasedání vlády v demisi.

Rozpačitě se potom k rozuzlení celého sporu staví i opozice. „Je to za zvláštních okolností, které nejsou ideální,“ podotknul stínový šéf české diplomacie za ČSSD Lubomír Zaorálek. „Bez důvěry by tato vláda neměla rozhodovat o obsazování velvyslanců,“ řekl radiu Impuls. Jde podle něj o strategickou a dlouhodobější věc.

Pravděpodobné vítězství Miloše Zemana ovšem nepřekvapuje ani druhého účastníka sporu, odstupujícího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. „Pan prezident chtěl tuhle vládu vypudit a dosadit svou vlastní tak, aby uskutečnil všechny své plány. Vůbec mě to neudivuje. K tomu ostatně tato vláda byla ustanovena, aby splnila veškerá přání pana prezidenta,“ uvedl odstupující ministr, který nevyloučil také to, že do Izraele asi nevyjede jako velvyslanec bývalý člen vlády s diplomatickými zkušenostmi Alexandr Vondra (ODS).

Jména Livia Klausová a Vladimír Remek musí případně schválit celá Rusnokova vláda, a následně pak i Rusko a Slovensko. Noví velvyslanci by si tak mohli začít balit nejdříve až za několik měsíců. Minimálně v případě někdejší první dámy se ale dá očekávat kladné stanovisko, vyslání Livie Klausové do Bratislavy již dříve podpořil slovenský premiér Robert Fico.

Reportáž o sporu o velvyslance (zdroj: ČT24)