Proč se u nás nevyšetřovala korupce špiček? Kryla ji chobotnice

Praha – Vyšetřování pražských lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga přivedlo detektivy k celé klientelistické síti, která podobné případy před policií kryla. Hospodářským novinám to řekl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan s odkazem na to, proč se v minulosti podezření na zmanipulované zakázky nebo korupční obchody nedostala k soudu. Rovněž se podle Ištvana někdo přes prostředníky pokusil ovlivňovat svědky případu kolem Nagyové, kdo konkrétně, ale neuvedl.

„Víme, proč k těmto věcem (vyšetřování politických špiček) nemohlo docházet,“ cituje deník žalobce. Poukazují na to podle jeho slov sesbírané důkazy při vyšetřování, které před měsícem vyvrcholilo prohlídkami u Janouška a Rittiga, zatčením exposlanců ODS kvůli korupci a obviněním šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové ze sledování jeho manželky vojenskou kontrarozvědkou.

List připomíná, že soud prohlídky povolil s interním zdůvodněním, že bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek ze své pozice měl zařizovat, aby se nevyšetřovaly zakázky související právě s Janouškem. Grygárek to popřel. Dojde-li také na stíhání Janouška s Rittigem, nechtěl Ištvan sdělit.

Vyšetřování začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované skupiny Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Ivo Rittiga a bývalého šéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana. Od počátku dozoruje případ státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy právě kvůli podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.