Pokácet strom na svém pozemku? Jde to i bez povolení

Praha - Ode dneška už nemusíte žádat o povolení pokácet strom na vaší oplocené zahradě u rodinného domu či bytu. Začíná totiž platit novela vyhlášky Ministerstva životního prostředí o ochraně dřevin, která s touto změnou počítá. Změnu vítají zejména obce, sníží se totiž počet správních řízení, kterými se musejí zabývat. Ekologové se ale obávají živelného kácení, které podle nich změní ráz okolní krajiny.

Dosavadní režim se mění v tom, že se může kácet na zahradách. Pojem „zahrada“ ale vyhláška sama nově definuje. A definuje je odlišně od katastru nemovitostí. „Podle této vyhlášky je zahradou pouze oplocený pozemek u rodinného nebo bytového domu, to znamená nikoliv u chalupy a nikoliv v zahrádkářské kolonii,“ upozornil krajinářský architekt Samuel Burian.

Majitelé zahrad už tedy nemusí obecní nebo městské úřady žádat o povolení pokácet strom u svého domu. Pokud není strom chráněný, je na rozhodnutí vlastníka oploceného pozemku, zda ho srazí k zemi. Novou vyhlášku si pochvalují také samotní úředníci, kteří řeší tisíce žádostí ročně. „Princip novely vyhlášky je v tom, že každý, kdo vlastní svoji zahradu, by měl se svým soukromým majetkem nakládat tak, jak on sám chce,“ komentoval změnu mluvčí Ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Burian: Bývalá vyhláška sázení stromů spíše brzdila

„Zákon by měl být pouze pojistkou, která chrání kvalitní, hodnotné stromy, jež sázeli naši předci. Ale ten, kdo buduje nějaký park a sám stromy sází, by měl možnost je i sám ošetřovat, prořezávat i kácet,“ myslí si Burian. „Při navrhování zahrad jsem se setkal s tím, že se majitelé bojí vysazovat stromy, protože až stromy přerostou a oni budou chtít nějaký pokácet, bude to problém. Takže současná vyhláška bránila tomu, aby se ve větší míře sázeli stromy na zahradách,“ uvedl Burian.

Podle Buriana jsou proto obavy ekologů zbytečné, protože ten, kdo se chtěl stromu zbavit, to dokázal i navzdory původní vyhlášce. „Stromy byly naschvál zničeny, za to stejně nebyl nikdo nikdy potrestán,“ popsal Burian běžnou praxi.

Ekologové se bojí živelného kácení

Ochránci přírody se obávají zneužívání vyhlášky. „Mám strach z developerů a různých šizuňků, kteří se budou snažit prohlásit pozemky za své soukromé zahrady, nebo to oplotí, aby to potom mohli kácet,“ řekl předseda sdružení Zelená pro Pardubicko Jan Linhart. Toho se obává i bývalá šéfka České inspekce životního prostředí. „Tato vyhláška je protizákonná, což jasně řekla legislativní rada vlády. Hrozí, že developeři koupí vilu, vykácí okolí a budou tam chtít postavit další objekty, třeba garáže,“ uvedla Eva Karolína Tylová, v současné době místostarostka Prahy 12. 

Tyto obavy jsou podle krajináře Buriana liché. „Myslím, že ta definice je velmi přesná, říká jasně, co zahradou myslí. Pokud jde o výjimečný strom, který by byl na rodinné zahradě, může být vyhlášen jako významný krajinný prvek a tím pádem se režim mění. Ale výjimečné stromy bývají u chat a chalup, kde se kácet stejně nesmí,“ vysvětlil Burian.

Na „významný krajinný prvek“ s pilou nesmíte

Majitelé mají volnou ruku u všech stromů bez omezení velikosti, ovšem kromě chráněných a pro krajinu významných. Co do doby kácení novela jen doporučuje, aby to bylo v období vegetačního klidu.

Mimo zahrady ale vyhláška ochranu některých stromů zesiluje. Těžší bude vykácet alej nebo rozsáhlé rozvětvené a navzájem propletené stromy. 

Vyhláška se netýká lidí, kteří žádali o povolení ke kácení před 15. červencem a žádost jim příslušný úřad zatím nevyřídil. Tito majitelé pozemků musí počkat na písemné rozhodnutí.

Vydáno pod