Policie zadržela pašeráky nosorožčích rohů

Praha - Čeští celníci odhalili největší případ pašování rohů přísně chráněného nosorožce tuponosého. Hodnota čtyřiadvaceti nelegálně získaných trofejí je odhadována na 100 milionů korun. Ve vazbě skončilo patnáct z šestnácti zadržených.

„Bylo zadrženo celkem šestnáct osob, na několika místech byly souběžně provedeny domovní prohlídky, proti zadrženým osobám bylo zahájeno trestní stíhání pro zločin neoprávněného nakládání s chráněnými, volně žijícími živočichy,“ informoval policejní komisař Daniel Živocký s tím, že mezi zadrženými jsou prý i samotní organizátoři trestné činnosti.

Celní správa pohyb nosorožčích rohů na českém území evidovala od roku 2011, přes ruzyňské letiště směřovaly do třetích zemí. Rohy pocházely z Jihoafrické republiky, což je jediná země na světě, kde je možné nosorožce lovit, ovšem výhradně pro nekomerční účely jako osobní trofeje. Podle zjištění kriminalistů však měly rohy sloužit jako cenný artikl v asijské medicíně.

Hlavní organizátoři podle policie zajišťovali lovecké výpravy, najímali si lovce z Čech a zařizovali potřebná povolení v Jihoafrické republice. „Systém spočíval v tom, že každému lovci byl na tamní farmě umožněn odstřel jednoho kusu nosorožce. Veškeré náklady spojené s cestou a odlovem byly financovány ze strany mezinárodní zločinecké skupiny,“ informoval vedoucí jednotky potírání celních podvodů Aleš Hrubý.

Vyhnat zlého ducha?

Nosorožec tuponosý patří mezi nejchráněnější živočišné druhy světa a od roku 1977 se na něj vztahuje mezinárodní úmluva CITES. Ve dvou poddruzích obývá oblast jižní Afriky (vedle JAR také Botswanu, Namibii a Zimbabwe), jeho severní poddruh z oblasti Jižního Súdánu je považován za vyhynulý.

Rohy nosorožců jsou velmi žádané zejména v Číně a ve Vietnamu, kde si zákazníci myslí, že mají léčivé účinky. Tradiční čínská medicína uvádí, že pomáhají téměř na vše, počínaje tyfem přes horečku, artritidu až po vyhánění zlých duchů.