Vláda stáhla návrh zákona o státním zastupitelství

Praha – Vláda dnes podle očekávání stáhla z projednávání návrh zákona o státním zastupitelství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová už dříve řekla, že chce zákon předělat a předložit znovu. Nový zákon měl mimo jiné zrušit vrchní státní zastupitelství a zavést specializovaný protikorupční útvar. Vláda také chce, aby na postu soudkyně Soudního dvora pokračovala Irena Pelikánová, řekl Rusnok. Nečasova vláda na post prosazovala exministra Mlsnu.

V návrhu zákona o státním zastupitelství podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové chybí řešení odchodů žalobců do důchodu. Podle ní by žalobci měli mít samostatný rozpočet, což by zaručilo jejich větší nezávislost. „Dospěla jsem k názoru, že nejlepší způsob, jak postupovat, je vzít tento zákon zpět,“ uvedla už dříve ministryně.

Vrcholní představitelé státního zastupitelství zákon nadále podporují a s jeho stažením nesouhlasí. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už dříve uvedl, že návrh zákona považuje za dobrý, rozhodnutí Benešové však prý respektuje. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová z pozice prezidentky Unie státních zástupců uvedla, že se zpětvzetím návrhu zákona nesouhlasí. Záměr zákon stáhnout už dříve zkritizoval i předchůdce Benešové ve funkci ministra Pavel Blažek (ODS). Podle něj je tento krok de facto „odložením zákona do ztracena“.

Benešová tvrdí, že na nové podobě zákona bude spolupracovat s odborníky i politiky, nezveřejnila ale žádný termín, do kdy by měl být návrh hotov. Uvedla jen to, že poradu s experty svolá po prázdninách. Je tedy otázkou, zda návrh ve svém funkčním období vůbec stihne předložit vládě.

Rozhodnutí vlády odmítl někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), podle kterého dnešním krokem už k přijetí zákona v tomto volebním období nedojde. „Zákon měl být ještě debatován, byly tam sporné věci, ale neměl být stažen,“ konstatoval Pospíšil ve vysílání ČT24. „Kvůli tomu, že zákon nebude, nedojde k posílení pozice nejvyššího státního zástupce, a on dál bude vládou v zásadě kdykoli odvolatelný, a to i bez udání důvodu. Naopak vrchní státní zástupce je prakticky neodvolatelný.“

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24

Vláda nemá ani po jednáních prezidenta Zemana s šéfy poslaneckých klubů předjednanou důvěru ve sněmovně. ODS, TOP 09 i strana LIDEM dál odmítají Rusnokovu vládu podpořit. „V Poslanecké sněmovně je minimálně 103 poslanců, kteří budou hlasovat proti vládě prezidenta Zemana. Nejde o žádnou úřednickou vládu,“ potvrdil odmítavý postoj bývalé vládní koalice poslanec LIDEM Viktor Paggio.  A možná se dočkají - prezidentův kancléř Vratislav Mynář prohlásil, že pokud úřednický kabinet nedostane ve sněmovně důvěru, pověří prezident sestavením vlády pravděpodobně Miroslavu Němcovou z ODS.

ČSSD a KSČM chtějí o případném vyslovení důvěry ještě jednat. „Pro nás je rozhodující, jestli vláda je ochotná přijmout zkrácený mandát a připravit kvalitní rozpočet tak, aby se z něj dalo vycházet po předčasných volbách,“ oznámil v úterních Událostech, komentářích předseda komunistů Vojtěch Filip.

Podle Mladé fronty DNES chce koalice ve stejný den, kdy by Rusnokova vláda ve sněmovně neuspěla, představit vlastní kabinet se zajištěnou podporou. Oproti Nečasově vládě by se lišil obsazením ministerstev kultury a obrany. „Změna na ministerstvu kultury byla avizována již dříve, a pokud jde o ministra obrany Vlastimila Picka, tak ten se rozhodl podpořit neparlamentní řešení,“ uvedla Němcová pro MF Dnes.

Vydáno pod