Rusnokova vláda vyhodila Julínka z dozorčí rady VZP

Praha – Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek skončil v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rozhodla o tom Rusnokova vláda. Novou členkou rady místo něj bude šéfka kabinetu ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Františka Koníčka Luisa Petráková, která kabinet řídila už za ministryně Ludmily Müllerové.

V třináctičlenné dozorčí radě největší zdravotní pojišťovny jmenuje vláda zástupce za resorty zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí. Zbylé členy volí Poslanecká sněmovna. „Jednalo se o tom, aby MPSV mělo v této radě člověka, který reprezentuje ministerstvo práce. Byl vyměněn pan Julínek, který podle mého názoru nereprezentuje žádnou státní instituci, za šéfovou sekretariátu pana ministra. To považuju za logický krok,“ řekl premiér Jiří Rusnok po jednání vlády.

Petráková před nástupem na ministerstvo vedla ekonomický úsek nemocnice v Jablonci nad Nisou a byla poradkyní exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Zkušenosti má i ze soukromých firem. „Z hlediska vzdělání a vztahu ke zdravotnictví a sociální problematice nemám nic proti jmenování paní Petrákové. Doporučení od mé předchůdkyně paní Müllerové jsem nijak nepřehodnotil,“ řekl České pozici nový šéf ministerstva František Koníček.