Mačetu či vrhací hvězdici si u stánku může koupit i dítě

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) požaduje, aby se zpřísnila pravidla prodeje nebezpečných zbraní. Ve spoustě stánků na trzích je zboží, jako třeba nože, mačety, samurajské meče či vrhací hvězdice, běžně k dostání. Bez jakéhokoliv omezení si je mohou koupit i děti. Nebezpečné zbraně volně prodávají například trhovci na západě Čech.

V rukách násilníků jsou kovové meče, vrhací hvězdice či mačety účinné zbraně, pro ostatní skýtají obrovské nebezpečí. „Kromě pořezání může dojít i k smrtelným úrazům,“ upozorňuje inspektor České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Paralyzéry, které jsou běžně k dostání, mohou do lidského těla pustit tisíce voltů. Pro člověka se slabým srdcem to znamená smrtelnou dávku.

Inspektoři smí zkontrolovat, zda jsou u mačet nalepené cenovky a zda mají paralyzéry český návod k používání. Tím ale jejich práce končí, víc dělat nemohou. „Z hlediska možné kontroly těchto zbraní kompetence jsou ČOI omezené,“ přiznává ředitel západočeské pobočky inspekce.

Víc na tržištích nezmohou ani kontroloři úřadu pro zkoušení zbraní. „Úřad není nad tímto sortimentem dozorovým orgánem. Nemá tedy žádné pravomoci činit opatření při prodeji tohoto druhu zboží, jako jsou boxery, nože a paralyzéry,“ uvedl Pavel Koblasa z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Úřady mohou stíhat prodejce airsoftových pistolí, kteří podnikají bez koncese. Musí je ale chytit při prodeji.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ministerstva vnitra nože, mačety a hvězdice nejsou v zákoně o zbraních nijak regulovány. Mohou si je koupit i malé děti. Jejich nošení není žádným způsobem omezováno. „Na tomto stavu, pokud nebude existovat společenská objednávka, zatím v tuto chvíli nic měnit nebudeme,“ konstatoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Inspektoři odhadují, že například jen na tržišti v západočeském Svatém Kříži stánkaři nabízejí stovky zbraní. V celém západočeském příhraničí pak počty útočných nožů a paralyzérů odhadují na tisíce.

Vydáno pod