Bouřky znovu nad Českem, diváky v Brně zranila větev

Praha - Od západu na východ Čech se odpoledne a večer znovu přehnala silná bouřka s nárazy větru. Hasiči v Plzeňském a Jihočeském kraji a následně i v Praze, středních Čechách nebo na Vysočině museli řešit minimálně 2 000 případů, nejčastěji popadané stromy na silnicích nebo železnici. Uvolněný kus stromu dokonce zranil čtyři osoby při fotbalovém utkání v Brně mezi domácí Zbrojovkou a Spartou. Na Domažlicku také zřejmě kvůli bouřce havarovalo malé letadlo, ale posádka naštěstí vyvázla bez zásadních následků.

Při sledování prvoligového zápasu v Brně se konkrétně zranili dva dospělí a dvě děti - všichni mají menší či střední poranění hlavy. Rychlý zásah umožnila přítomnost městské policie, která jinak dohlížela na to, aby mezi oběma tábory fanoušků nenastaly násilnosti. Podle reportéra České televize chybělo málo, aby ke zranění přišli i další lidé. V sektoru, kam větev dopadla, bylo v daný moment zhruba 200 lidí.

Problémy ale byly i na dalších místech Brna. V části Líšeň hořela tramvaj kvůli eletrickému zkratu. Z obce Ochoz musel být evakuován dětský tábor. Vystoupení skupiny Deep Purple v zámeckém parku ve Slavkově u Brna bylo odloženo na pondělí. Na akci mělo v neděli dorazit kolem 12 tisíc lidí.

V Plzeňském kraji, kterým již pásmo prošlo, provázely bouřku blesky a místy velmi silný déšť. Na některých místech i vypadla elektřina. Bouřka byla silná, podle hasičů šlo ale o klasickou letní bouřku, která zatím nezpůsobila zvednutí hladiny malých toků. Na Domažlicku zřejmě prudký poryv větru zapříčinil havárii malého letounu, dva lidé se při tom zranili, ale ne vážně. Podle hasičů se jednalo spíš o „drsnější přistání“. Dětské tábořiště se muselo vyklidit ve Zbirohu na Rokycansku.

Bouře se přehnala také jižními Čechami. Hasiči nejčastěji vyjížděli na Jindřichohradecku. Stromy popadaly na silnice, v několika případech i na zaparkovaná auta. Před jedním z řady padlých stromů nestihl podle hasičů zabrzdit motocyklista, při nárazu se zranil.

Bouřkový mrak nad centrem Prahy
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V Praze hasiči večer rovněž zasahovali kvůli desítkám překážek na silnicích. Kvůli polámaným stromům v Praze 6 nejezdily tramvaje. Na Malé Straně se utrhl vyhlídkový balon, který skončil až ve Kbelích; nikdo v něm neseděl. Problémy mělo také ruzyňské letiště, kde kvůli bouřce nemohly přistát čtyři lety a byly odkloněny na jiná letiště. Uzavřená byla kolem 21. hodiny také Strakonická ulice v oblasti Císařského ostrova nebo ulice K Cementárně. Hasiči problémová místa postupně uvolňují.

Nicole Zaoralová, mluvčí Generálního ředitelství HZS:

„V tuto chvíli (tj. kolem 21:00) řešíme přes 2 000 událostí spojených s likvidací následků bouří a silného větru. Pro srovnání – denně v průměru hasiči vyjíždějí ke 150 případům technického rázu v celé ČR. Aktuálně je teď otevřeno přes 400 událostí i na Vysočině. Ta čísla ale ještě v průběhu noci budou narůstat.“

Spadlé stromy se nevyhly ani elektrickému vedení

Kvůli silnému větru popadala řada stromů také na elektrická vedení. Tisíce domácností v Česku tak byly bez proudu. Plošné výpadky hlásili energetici hlavně na Klatovsku, Havlíčkobrodsku, Rychnovsku nebo ve středních Čechách. Podle mluvčího středočeské Skupiny ČEZ Martina Sobotky by většina dodávek proudu měla být do rána obnovena.

Bouřková fronta při nedělním podvečeru
Zdroj: ČT24

V některých úsecích nejedou vlaky 

Poryvy větru zkomplikovaly rovněž provoz na železnici. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové byl večer omezen provoz zhruba na 20 tratích. Kvůli pádu stromů na kolejiště a případně i poškození elektrického vedení je doprava přerušena na trati mezi Prahou a Plzní v úseku Rokycany – Chrást u Plzně.

Zhruba do 21:00 byla kvůli bouřce neprůjezdná část tratě z Prahy na Beroun v úseku Praha – Nučice a na trati mezi Prahou a Kladnem v úseku Unhošť–Jeneč. České dráhy podle informací na svém webu zavedly náhradní autobusovou dopravu. Aktuální informace o situaci na železnici zde.