Aprílové léto pokračuje, bouřky opět vystřídají tropy

Praha - Na Moravě dnes bude pokračovat vlna veder, do Čech se tropické počasí vrátí v úterý a horko bude panovat do čtvrtka. „Dnes očekáváme vysoké teploty na Moravě a ve Slezsku, na jihovýchodě Moravy až 33 stupňů Celsia. Od úterý do středy budou vysoké teploty i v Čechách, a to 30 až 35 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku zůstanou velmi vysoké teploty, na jihovýchodě to může být 33 až 38 stupňů Celsia. Ty potrvají do čtvrtka, kdy vyvrcholí příliv tropického vzduchu před postupující studenou frontou,“ sdělil ČHMÚ.

„V souvislosti s celkovou změnou klimatu směřuje počasí ve střední Evropě k výraznější extremitě počasí, vysokým teplotám a prudkému ochlazení,“ vysvětlil klimatolog Jan Prettel.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zároveň zrušil výstrahu před požáry. Vedra panují v Česku už třetí týden. Lidé by se proto měli i v nadcházejících dnech vyvarovat pobytu na slunci zejména v poledne a odpoledne, měli by i dostatečně pít a chránit se slunečními brýlemi, opalovacími krémy a pokrývkami hlavy.

Pozor by měli dávat rodiče malých dětí, které mají méně vyvinutou termoregulaci. Kojenci by slunci neměli být vystaveni vůbec, u starších dětí by pak rodiče měli dbát na to, aby dostatečně pili, byly namazané opalovacím krémem.

V pátek by mělo přijít prudké ochlazení, denní maxima spadnou na 18 až 22 stupňů. Slunečné letní dny ukončí déšť a přeháňky.

Vydáno pod