ČSSD rozhodne: o vládě i o vlastním směřování

Praha – ČSSD čeká hlasování o podpoře Rusnokovy vlády, jenže kromě samotné volby postoje rozhodnutí strany ukáže mnohem víc. Krátce před schůzí se totiž vyostřuje spor mezi předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jejím mužem číslo dvě Michalem Haškem. Ten vládu otevřeně podporuje i přes opačný názor svého šéfa. Sobotka stojí o nevyslovení důvěry - alespoň tím, že se strana dohodne na řízeném odchodu poslanců ze sněmovny ještě před hlasováním. Grémium ČSSD se sejde ve 13:00 hodin, následovat bude společné jednání předsednictva a poslaneckého klubu, na které by měl dorazit i premiér Jiří Rusnok. Jeho výsledky budeme průběžně přinášet.

Oba lídři hodlají ukázat, že postoj strany bude jednotný – jakmile se na něm grémium shodne. Do té doby sbírají podporu. Sobotka se zatím vyjadřuje spíš opatrně. „Kdyby to bylo čistě jenom na mně a na mém rozhodnutí, tak je to krok, který bych vnímal jako silně problematický, dát vládě důvěru,“ uvedl například v rozhovoru pro Radiožurnál. Jenže o takovém postoji nedokáže jednoznačně přesvědčit celou stranu. „Je to téma, které sociální demokracii zaujalo. Je to téma, které sociální demokracii dělí. Rozhodneme a já předpokládám, že na základě tohoto rozhodnutí budeme hlasovat jednotně,“ uvedl v Interview ČT24.

Že to bude mít těžké, ukázal postoj Asociace krajů České republiky. Z hejtmanů, kteří se hlasování o podpoře vlády účastnili, se jich „pro“ vyjádřilo 12 ze 13. Proti byl jen primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček a nehlasoval liberecký hejtman Martin Půta. Situace bude pro Sobotku o to složitější, že až na jednoho jsou tito „provládní“ hejtmani členy ČSSD.

Jako předseda asociace Hašek na nic nečekal a rozhodl se jednat i za hranicemi politického uskupení a oznámil, že ihned osloví v dopise možné nerozhodnuté poslance s žádostí o podporu vlády odborníků. Podle politologa Petra Justa by mohlo mít Haškovo křídlo navrch: „Vedení ČSSD je úzce provázáno s krajskými organizacemi a mezi členskou základnou stále převládá velká obliba prezidenta Zemana. Proto si myslím, že by sice těšně, ale přece jen mohl převážit názor vládu podpořit.“

Prohlášení Asociace krajů ČR

Rada Asociace krajů České republiky podporuje vyjádření důvěry kabinetu předsedy vlády ČR Jiřího Rusnoka a žádá všechny parlamentní strany, všechny poslance a poslankyně, aby pro tuto vládu hlasovali.

Michal Hašek
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Podpora vlády za ponechání pravomocí?

Nakolik jde ale o vyjádření podpory vlády a nakolik naopak o boj o moc, se řeší nejen v ČSSD, ale i v celém parlamentu. „Michal Hašek proměňuje Asociaci krajů z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů ve vrcholícím vnitrostranickém souboji o vedení ČSSD,“ uvedl místopředseda ODS a předseda Stínové asociace krajů ČR Jiří Pospíšil. Sobotka se už před vyjádřením hejtmanů nechal slyšet, že hlasování o vládě je věcí politických stran ve sněmovně, nikoliv Asociace krajů.

Podle zástupců hejtmanů jim ale současná vláda vyhovuje. Jde hlavně o to, že úřednický kabinet je v komunikaci s kraji výrazně otevřenější než předchozí vlády a řeší jejich aktuální problémy. Ve hře je v případě Asociace krajů ale ještě další zájem – ministerstvo pro místní rozvoj totiž plánovalo zbavit kraje rozdělování evropských peněz z regionálních operačních programů. Kraje naopak usilují, aby jim tato pravomoc zůstala. Podle České pozice mají teď jedinečnou možnost si výsadu udržet právě výměnou za podporu vlády.

Navíc to vypadá, že odsouhlasení vlády otevírá ČSSD cestu k vytouženým předčasným volbám, ve kterých by konečně mohla porazit pravici. Jako případný spojenec se totiž vyjádřil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který uvedl, že by jeho strana mohla v případě vyslovení důvěry hlasovat pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby. „Zajisté, v tomto případě ano, protože by byla ustanovena vláda proti většině sněmovny. Takovou vládu my odmítáme a v tom případě by se měly uskutečnit předčasné volby co nejdříve,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce.

Právě postoj sociálních demokratů zůstává nejdůležitější, i když o svém stanovisku budou teprve rozhodovat i některé další politické strany. ČSSD má ale ve sněmovně nejpočetnější klub. Její předseda proto v posledních dnech nejčastěji zmiňuje variantu, ve které by poslanci strany na klíčové hlasování odešli. Rusnokův kabinet by pak zřejmě získal jistou podporu jen u KSČM a Věcí veřejných, dohromady 37 hlasů. To je do nadpoloviční většiny přítomných poslanců daleko. Pokud by se proti kabinetu vyjádřili ODS, TOP 09 i poslanci LIDEM, dají dohromady 100 hlasů.

Ani s variantou tiché podpory se ale odbojné Haškovo křídlo zřejmě nesmíří. „Lidé budou rozumět tomu, když sociální demokracie vyjádří názor, který bude kladný nebo záporný. Všechno mezi tím je tak trochu chytrá horákyně. Já si myslím, že bychom se měli chovat jako chlapi. Sedět v sále a zvednout ruku pro nebo proti,“ snažil se přesvědčit Hašek.

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin:

„Pokud se sociální demokraté rozhodnou podpořit vládu, dostane Rusnokova vláda 91 hlasů. A bude záležet, jestli se ten sněmovní plankton, který pluje mimo politické strany, si to nakonec nerozmyslí nebo jestli se nějaký poslanec nezapomene doma.“

„Matematicky spíše ne, ovšem existují takové signály, že to Jiří Rusnok nemá úplně beznadějné, protože já vím o několika dobře placených lidech z byznysu, kteří nyní začínají přijímat místa na jednotlivých ministerstvech, což by signalizovalo, že ta vláda může vydržet.“

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Politologové: Sobotka byl odstaven, teď už pochopil

Sobotka se zatím snaží získat moc zpět i svým vystupováním v médiích. Uvedl například, že ČSSD je ovlivňována politiky SPOZ, a to hlavně ze strany prvního místopředsedy strany Martina Nejedlého, který má tahat za nitky třeba i v případě odvolání šéfa Českých drah. „Jistá změna je viditelná u Bohuslava Sobotky, který prakticky už byl odstaven na začátku července. Nyní zřejmě pochopil, že je odstaven, a pokud si chce udržet pozici, musí bojovat. Proto začal vydávat ta velmi razantní prohlášení,“ vysvětluje politolog Kamil Švec aktuální Sobotkovy snahy.

Takové postoje jsou podle Švece jedna z mála Sobotkových šancí. „Pro předsedu strany, který nedokáže přesvědčit spolustraníky o svém názoru, je to velmi obtížná pozice,“ dodal.

Sobotka zatím v Interview ČT24 názorové rozdílnosti obhajoval jako důkaz fungující demokracie ve straně. Navíc dodal, že i on je připraven ustoupit, pokud zvítězí Haškův názor. „Platí, že i předseda strany by měl respektovat výsledek hlasování,“ uvedl.

Ať už převáží jakýkoliv názor, ani s jediným oficiálním stanoviskem možná ČSSD jednotný hlas neukáže. Pro některé poslance se můžou ukázat priority, se kterými do sněmovny šli, lákavější než nařízení předsedy. „Jako hejtman potřebuji, aby se co nejrychleji vyřešil ROP Severozápad. A pokud vláda nebude, tak se řešit nebude,“ vysvětloval například už dřív pro portál ČT24 poslanec ČSSD a zároveň karlovarský hejtman Josef Novotný.

Sobotkův boj o ČSSD

Petr Just, politolog: „Pokud Sobotka neprosadí svůj názor, tak pro něj bude samotné středeční hlasování velmi trapnou záležitostí. V podstatě by to mohl být první krok na jeho cestě pryč z čela ČSSD. Vítězem by pak byl jednoznačně Michal Hašek, který by se velmi pravděpodobně stal lídrem strany až do voleb.“

Petr Honzejk, komentátor HN: „Pokud Sobotka bude přehlasován, tak je velmi obtížně představitelné, aby předseda bez elementární autority ve straně byl dál předsedou. Pokud by česká politika byla normální a Sobotka by dnes prohrál, tak by dnes měl vystoupit a dát svoji funkci k dispozici.“

Sobotka ale podle vlastních slov o rezignaci neuvažuje.