Hašek odmítá kritiku. Kraje prý kvitují vládu kvůli řešení problémů

Praha – Kraje musí podle Michala Haška logicky nacházet dohodu s centrální vládou, tím spíše v současné době několika krizí. Šéf asociace krajů a místopředseda ČSSD takto komentuje kladný postoj většiny hejtmanů směrem k vládě Jiřího Rusnoka. Krajští lídři v pondělí vyzvali poslance, ať kabinet podpoří. Hašek v Událostech, komentářích ocenil, že překlenovací kabinet je ochoten jeho asociaci mnohem více naslouchat než předchozí vláda. Krajští zástupci se přitom vložili do boje o podporu vládě těsně před vyladěním oficiálního stanoviska strany. Zatím přitom není zřejmé, zda zvítězí právě Haškův záměr, nebo stanovisko šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Hašek si dnes od některých představitelů pravice musel vyslechnout kritická slova o „politickém využívání“ funkce lídra krajů. Podle něho ale asociace pouze vyjádřila ochotu řešit s vládou současné problémy společně. „My jsme dříve naráželi na poměrně silnou bariéru ve Strakově akademii, nebyli jsme schopni pragmatických dohod v zájmu našich regionů, a to se změnilo s příchodem kabinetu Jiřího Rusnoka,“ poznamenal Hašek.

Už dříve se nechal slyšet, že o politizaci krajů by šlo, kdyby usnesení směřovalo ke konkrétní politické straně. V případě úřednické vlády o tom prý ale nemůže být řeč. Regionální lídři se mezitím od jmenování nové vlády stihli sejít s vládou či premiérem už několikrát. Kabinet jim slíbil například příznivější podmínky při splátce operačního programu Severozápad nebo více peněž na železniční dopravu.

Druhý muž sociální demokracie se zaštiťuje potřebou rychlé dohody krajů s centrální vládou. Nicméně vedle podpory Rusnokova kabinetu nadále počítá s její krátkou existencí. „My se nacházíme ve vleklé ústavní, politické, ekonomické i morální krizi a jsme přesvědčeni o tom, že nemáme nadále politikařit. Nabízíme řešení ve formě poskytnutí politického mandátu Rusnokově kabinetu jako přechodné, úřednické vládě a zároveň říkáme: Ano, nejlepším řešením jsou následné předčasné volby,“ řekl Hašek. Ve vidině brzkého rozpuštění sněmovny a předčasných voleb se přitom se svým kolegou z vedení strany shoduje.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Sobotka a Hašek: Konečný cíl stejný, cesta odlišná

Dvě hlavní tváře ČSSD slibují, že jejich klub bude při středečním hlasování ve sněmovně táhnout za jeden provaz – problém je, že každý z nich stojí na opačném konci lana. Sobotka nadále Rusnokovu vládu odmítá. Už dříve ale přiznal, že pokud by nezískal většinu poslanců pro svůj názor, je ochoten podpořit důvěru vládě ve jménu jednotného postoje. I za cenu toho, že tím symbolicky ztratí výsadní pozici lídra strany, „proti kterému se nejde“.

Jenže právě jeho aktuální názorový oponent Hašek má mocného spojence v podobě krajů. Oproti převaze oranžových hejtmanství se podpory vládě zřekli pouze pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a liberecký hejtman Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Všichni ostatní vyslovení důvěry podporují. „Tato vláda s námi na rozdíl od té minulé komunikuje, i proto jsem jako jeden z hejtmanů přesvědčen o tom, že než návrat pravicové vlády, tak je lépe podpořit tuto vládu a nepřipustit návrat pravicové,“ shrnul před časem jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Miroslava Němcová a členové grémia ODS
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle pravice se kraje politizují

S kraji nemohou politici z pravice najít společnou řeč ani teď. Jiří Pospíšil (ODS) z pozice Haškova stínového protějšku v čele krajů v pondělí řekl, že si Hašek krajskou asociaci proměňuje „z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů.“ Výzvou, kterou podpořili sociální demokraté a komunista, prý ukázal, že hradní vláda chce prosazovat socialistickou politiku SPOZ, ČSSD a komunistů. „Mně se zdá, že to zneužití asociace zcela jistě je,“ dodala předsedkyně sněmovny Miroslava nNmcová (ODS).

Pražský primátor Hudeček už v pátek otevřeně Haškem navržené usnesení označil za snahu ČSSD ovlivnit celostátní politiku a vnášet do ní své názory. „Navíc se nedomnívám, že bychom se nacházeli v morální krizi, jak se v usnesení píše. Jde o boj o moc, nikoliv o dobro krajů ČR,“ dodal pražský primátor. Liberecký hejtman Půta považuje usnesení taktéž za nemístnou politizaci asociace.

Rozhovor s Michalem Haškem a Dagmar Navrátilovou (zdroj: ČT24)