LIDEM už není přitažlivá nevěsta, nápadníci balí kufry

Praha - Strana LIDEM přišla nejen o svou předsedkyni Karolínu Peake, pomalu se začíná bortit i její členská základna. Nespokojenost zaznívá hlavně z regionů, kde někteří členové hrozí rezignací. Vedení strany by chtělo situaci zvrátit na mimořádném sněmu, kde se bude jednat i o možném rozpuštění strany. Jasno o své budoucí kariéře ale momentálně nemá ani Peake, která zatím zůstává poslankyní a řadovou členkou LIDEM: „Nevím, jestli je to konec mé politické kariéry, spíš předpokládám, že to je začátek dlouhé pauzy.“

Karolína Peake řadu svých spolustraníků tento týden šokovala, když při středečním hlasování o podpoře vlády Jiřího Rusnoka odešla ze sněmovny, přestože její spolustraníci zůstali. Viktor Paggio (LIDEM) navíc uvedl, že se o její nepřítomnosti v době hlasování dozvěděl až od kolegů z TOP 09.

Zklamání neskrývá ani poslankyně Lenka Andrýsová, která do sněmovny přišla jako jedna z nejmladších. Na vystřízlivění z politiky jí stačily tři roky. Nejprve ji zklamaly Věci veřejné, teď i nová strana LIDEM: „Byli jsme v šoku, já jsem byla v šoku.“

Členská základna LIDEM má momentálně zhruba 200 členů, kteří chtějí po hlasování ve sněmovně od vedení vysvětlení. Regionům vadí, že poslanci své postoje nekonzultovali s členskou organizací. Poslanci se ale hájí tím, že názor byl známý a den před hlasováním jednala republiková rada.

Strana chce proto svolat mimořádný sněm, kde bude hlasovat, zda LIDEM bude pokračovat a půjde do voleb, nebo jestli ji rozpustí. Už teď se ale pomalu rozplynul plán spojit se s dalšími malými stranami. „V tomto momentu asi nejsme příliš přitažlivá nevěsta,“ podotkl poslanec Viktor Paggio.

LIDEM bez lidí (zdroj: ČT24)