ODS v Praze 10 hrozí soudem: Vyloučení Hrdličky je útok na demokracii

Praha – Vedení ODS v Praze 10 se důrazně postavilo za Tomáše Hrdličku, kterého výkonná rada strany v pátek vyloučila z ODS. Podle pražské buňky jde o přímý útok na demokratické základy státu. Po smírčím výboru strany proto chce, aby rozhodnutí přezkoumal. V opačném případě se Praha 10 obrátí na soud.

„Nebyl předložen jediný relevantní argument, který by obhajoval tento krok,“ píše se v usnesení oblastní rady s tím, že Hrdlička byl „zjevně vyloučen za svůj názor a jako výsledek mocenského boje a osobní msty“ Bohuslava Svobody. Hrdličku usnesení oceňuje jako dlouholetého člena pražské ODS, který se podílel na několika „úspěšných předvolebních kampaních občanských demokratů“.

Vyloučení Hrdličky, který bývá označován za šedou eminenci pražské politiky, navrhla pražská regionální rada ODS právě na popud bývalého primátora Bohuslava Svobody. Zdůvodnil to tím, že Hrdlička dlouhodobě občanské demokraty poškozuje. Ve straně skončil společně s poslanci Janem Floriánem a Tomášem Úlehlou, kteří nehlasovali s klubem ODS proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka.

Spekulovalo se o tom, že to byl právě Hrdlička, kdo oba poslance přesvědčil, aby při hlasování opustili sněmovní sál. Hrdlička to ovšem vehementně popírá. S Floriánem se ale zná. Před svým zvolením do sněmovny totiž Florián pracoval jako řidič a asistent poslance z Prahy 10 Borise Šťastného a vozil i Hrdličku.

Hrdlička vstoupil do ODS v roce 1997 a brzy získal rozhodující slovo ve stranické buňce na Praze 10. Od roku 2002 předsedal i Komisi pro územní rozvoj. Na Praze 10 patřil mezi jeho věrné spojence Milan Richtr – starosta této městské části, který se později stal i náměstkem pražského primátora a na starosti měl mimo jiné kritizovaný projekt Opencard. Hrdličkův vliv ovšem částečně utrpěl v roce 2011, kdy došlo k rozkolu na pražské radnici. V listopadu 2011 se část ODS stojící za Svobodou dohodla na koalici s TOP 09 a později se přidal i zbytek členů ODS. „Puč“ se přitom odehrál bez vědomí šéfa pražské ODS Borise Šťastného. Hrdlička pak ztratil část spřízněných politiků a úředníků, které vystřídali členové z „antibémovského“ křídla.