E-cigarety chutnají, bezpečné být ale nemusí

Paříž - Čeští kuřáci si elektronické cigarety dopřávají asi šest let. Jsou oblíbené především kvůli tomu, že prý nejsou zdraví škodlivé - o tom se však vedou spory. Francouzský časopis 60 millions de consommateurs upozornil, že rakovinu některé e-cigarety způsobit mohou. „Nejsou tak neškodné, jak se tváří. Proto to nemůžeme brát jako hračku a tvářit se, že je to něco kompletně zdravotně nezávadného,“ řekl redaktor časopisu Thomas Laurenceau.

Neškodí zdraví a okolí neobtěžuje kouřem. Vdechnutí z elektronické cigarety ale možná není tak bezpečné, jak výrobci prezentují. Francouzský časopis nechal otestovat deset modelů. Výsledky naznačují, že výpary z těchto cigaret obsahují množství rakovinotvorných látek.

Ve Francii elektronickým cigaretám holduje asi milion kuřáků. U některých modelů je ale množství jedovatých látek dokonce vyšší než u běžných cigaret. U jiných experti objevili nebezpečné kovy nebo antimon. Problematické jsou prý i náhradní náplně. Výrobci často uvádějí nižší obsah nikotinu a o přítomnosti škodlivých látek mlčí.

„Říkám si, že to určitě nemůže být horší než normální cigarety - pro mě je to výhodné. Pokud je to jen trochu karcinogenní, tak se nedá nic dělat. Problém by byl, kdyby to bylo opravdu hodně,“ říká jeden z kuřáků.

Čeští kuřáci si elektronické cigarety dopřávají asi šest let. Žádným kontrolám ale nepodléhají. Patří totiž mezi tabákové výrobky, a ne mezi zdravotnický materiál. Evropská unie by to ale už brzy mohla změnit. E-cigarety chce regulovat stejně jako nikotinové žvýkačky, inhalátory nebo tablety.

Reportáž Veroniky Pitrové (zdroj: ČT24)