Poslední vojáci z afghánského Vardaku dostali medaile

Praha - Osmatřicet vojáků poslední české jednotky z mise v afghánské provincii Vardak dnes dostalo vyznamenání. V památníku na pražském Vítkově obdrželi medaile za zásluhy, za službu v zahraničí a záslužné kříže ministra obrany. Vojáci z jednotky MAT ve Vardaku strávili půl roku. Radili a pomáhali veliteli a štábu pěšího praporu Afghánské národní armády při zajišťování bezpečnosti v této provincii. Dostali se i do řady bojů s muslimskými povstalci. „Jsem rád, že jste se vrátili domů všichni zdraví a živí a že jste se ctí splnili úkoly, které jste před sebou měli,“ řekl ve svém projevu náčerník generálního štábu české armády generálporučík Petr Pavel.

Češi se nyní z Vardaku zcela stáhli. V Afghánistánu budou nadále působit jen v hlavním městě Kábulu a na americké základně Bagrám. Podle velitele jednotky podplukovníka Jana Zezuly docházelo k útokům ozbrojenců nejčastěji při přesunu zásobovacích konvojů spojeneckých sil po hlavní silnici vedoucí z jihu země do Kábulu. Na zhruba padesátikilometrovém úseku, který měli Češi na starosti, je silnice lemována lesem, v němž se povstalci skrývali a odkud ostřelovali konvoje jednotek ISAF. 

Islamisté jsou dobře ozbrojeni a po deseti letech bojů s koaličními silami i zkušenější než na začátku války. S sebou mají ruské kulomety kalašnikov nebo čínské kanóny, kterými snadno vyřadí z provozu i americké obrněnce třídy MRAP, uvedl Zezula.

Odznak „za bojový kontakt“ dnes obdržel také nadrotmistr Petr Řuchovský. Získal ho za akci, při níž se s dvěma dobrovolníky vypravil odebrat povstalcům bezzákluzový kanón, kterým islamisté ostřelovali spojeneckou základnu. „Oni si ho samozřejmě nechtěli nechat vzít, takže tam došlo k 'nějakým věcem'. My jsme si, když to tak řeknu, aspoň vyzkoušeli, jestli to děláme dobře,“ řekl Řuchovský. Vojáci kanón nakonec získali a nikdo z nich nebyl raněn, dodal.

Projev náčelníka Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Zranění se vyhnuli všichni členové jednotky MAT. Při působení v Afghánistánu se přitom dostali do zhruba 500 „bezpečnostních incidentů“. „Ke kontaktům docházelo nejvíce při pěších patrolách ve vesnicích,“ upřesnil Řuchovský.

Podle Petra Pavla je Vardak jednou z nejsložitějších provincií v zemi. Situace se navíc zhoršuje s tím, jak se z Afghánistánu postupně stahují jednotky ISAF a ochranu země přebírají tamní vládní síly. Češi při působení ve Vardaku podle něj velmi dobře zvládli spolupráci s afghánskými vojáky, se kterými vyjížděli do terénu. „Kulturní a náboženské odlišnosti dávají mnoho příležitostí k tomu, abychom narazili na zeď nepochopení a někdy i nevraživost,“ vysvětlil Pavel. Vojáci MAT se podobným potížím vyhnuli, zdůraznil.