Ženu vyděsil dopis, že má dům v exekuci

Chotěboř - Firma Creo Valore, působící v Praze a Chotěboři, rozesílá dopisy, ve kterých informuje: Váš dům je v dražbě, pomůžeme a jednou provždy vás zbavíme dluhů. Dopisy ale posílá i lidem, často seniorům, kteří žádné závazky nikde nemají a exekuce se jich vůbec netýká.

Události - Nabídky na pomoc v exekuci (zdroj: ČT24)

Takovou poštu paní Chvojková z Třebechovic nečekala. „Z dostupných veřejných informací na katastru jsem se dozvěděl o exekucích, které zatěžují Vaši nemovitost. Dovoluji si Vám nabídnout pomoc při řešení této těžké situace,“ stálo v dopisu, pod který se podepsal Michal Moučka ze společnosti Creo Valore. V dopise dál firma nabízí, že dům od adresáta koupí a zbaví ho dluhů jednou provždy. 

„Já myslela, že budu mít infarkt. První, co jsem udělala, byl výpis z katastru,“ říká paní Chvojková. V katastru ale naštěstí žádnou exekuci na dům nenašla. Dopis lhal.

Firma na dluhové poradenství nakonec přiznala, že exekucí někoho vystrašila neprávem. „Pár dopisů šlo osobám, které v takové situaci nejsou,“ připouští Miroslav Grom, zároveň ale dodává, že firma prý pomohla spoustě lidí, kteří díky ní mohou klidně spát. 

Před podobnými praktikami ale varuje advokátka Gabriela Vilímková: „Takové dopisy jsou většinou projekty lidí, kteří pomoc nabízejí, ta ale většinou má ekonomický efekt hlavně pro ně.“ Paní Chvojková například uvedla, že firma jí nabízela půjčku za 12procentní až 25procentní úrok.