Babiš zatím nepožádal o lustrační osvědčení

Praha - Šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš zatím české úřady nepožádal o lustrační osvědčení. Nevidí k tomu prý důvod; už dříve řekl, že by situaci s osvědčením řešil, až by nastala. Babiš se kvůli údajné spolupráci s StB soudí na Slovensku. Lustrační osvědčení by zřejmě potřeboval, pokud by chtěl usednout ve vládě. Novopečení poslanci hnutí ANO mezitím podepsali etický kodex, který má zabránit přeběhlictví a přimět je pracovat v souladu s veřejným zájmem.

ANO vstupuje do sněmovny se dvěma ambiciózními záměry. Všech sedmačtyřicet poslanců se podpisem etického kodexu zavázalo k dodržování stranických pravidel; propříště nesmějí zaměstnávat osoby blízké nebo uzavírat smlouvy s firmami, ve kterých mají podíl, důraz je kladen na výkon poslanecké funkce v souladu s veřejným zájmem. Kodex zavazuje babišovce rovněž k odvádění části svých poslaneckých náhrad na činnost klubu.

Pokud by etický kodex některý z nových zákonodárců porušil, může přijít o měsíční plat - ten poputuje na dobročinné účely. ANO se tak snaží chránit i před možným rozpadem svého poslaneckého klubu, protože za porušení stranických pravidel se považuje také odchod pod jinou stranickou zástavu. Podobným opatřením chtěly svou celistvost již před třemi lety chránit Věci veřejné, zběhlé poslance měla stihnout sedmimilionová pokuta.

Přijde místo NERVu REP? Babiš staví poradní sbor

Šéf hnutí ANO Babiš rovněž formuje vlastní poradní orgán: Radu ekonomických poradců (REP). Veřejnosti by ho měl představit zítra, v rádcovském sboru zasedne mj. bývalý eurokomisař Pavel Telička, analytik Raiffeisenbank Aleš Michl nebo ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník. Podle informací Lidových novin Babiš do REPu přizval i zástupce byznysu, mj. majitele Brano Group Pavla Juříčka.

  • Andrej Babiš o poradním týmu: „Jsou to lidé, které znám… Tým se bude rozšiřovat, na každý resort budeme mít expertní komise a každý občan naší země se na nás může obrátit s nějakým problémem nebo návrhem a budeme se tím zabývat.“
  • Ekonom Aleš Michl:„Základní mise je neopakovat makroekonomické chyby z posledních let, které byly nešetřit, když je nám nejlépe, vzpomeňme na vládu do roku 2006, a poté zvyšovat daně v recesi, to považuji za další hloupost…“
  • Právník Robert Pelikán: „Zejména chci vnést právní aspekty do otázek, o kterých se bude rozhodovat, myslím, že to dosud při ekonomických rozhodováních chybělo… Třeba zákon o státní službě jsme slíbili před 10 lety Evropské unii a dodnes jsme to nesplnili. Nový občanský zákoník je velký problém, je toho spousta.“

Všichni poradci hnutí ANO shodně akcentují nutnost zprůhlednit a zefektivnit státní správu, pročistit přebujelou legislativu (a na ni navázanou byrokracii) a dodržovat chování řádného hospodáře. Soustředit se chtějí na lepší čerpání evropských fondů.

Vznik Babišova poradního sboru vítají i jeho potenciální koaliční partneři, lidovci a sociální demokracie, a nebrání se tomu, aby nová ekonomická skupina nahradila NERV; podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka zde totiž byly jednotlivé názory výrazně nevyváženy. NERV při úřadu vlády založil v roce 2009 tehdejší premiér Mirek Topolánek a jeho práci využíval i Petr Nečas, za současného předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka ovšem zájem Strakovy akademie o ekonomické poradce ochabl.