Klaus: Proč se nesjednotila pravice? Kvůli Machovi

Praha - Předvolební záměr Václava Klause sjednotit pravicové strany do jediného mocného bloku, který by mohl vzdorovat vzrůstajícím silám levice, ztroskotal na neochotě Svobodných Petra Macha do takového integračního proudu vstoupit. Někdejší český prezident to uvedl v rozhovoru pro časopis Vysoké školy ekonomické iList. Klaus nakonec před volbami podpořil hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru, podle vlastních slov ale nepředpokládal, že se jeho portrét následně objeví na billboardech po celé republice.

Záměr integrovat strany české pravice a postavit se do jejich čela připustil exprezident Václav Klaus na konci srpna ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že zemi čekají předčasné volby. „Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený,“ upřesnil tehdy svou představu o možném politickém comebacku (čtěte víc).

Iniciativu následně převzala Jana Bobošíková, když pro Klause začala formovat hnutí později pojmenované Hlavu vzhůru; vstoupit do něj ovšem odmítli Svobodní Petra Macha, s nímž Klaus v minulosti spolupracoval v Centru pro ekonomiku a politiku. „Spojení Strany svobodných občanů s jakýmikoliv projekty, které kdy v minulosti organizovala paní Bobošíková, nepřipadalo a nepřipadá v úvahu. Proč? Protože styl i politické přesvědčení Svobodných a pojetí politiky paní Bobošíkové jsou jako nebe a dudy,“ zdůranzil Mach krátce po oznámení Klausova záměru s tím, že ze vznikajícího hnutí se stal jen konglomerát politických odpadlíků, který exprezidentova jména zneužívá.

Podle Klausova aktuálního vyjádření potom stála právě Machova nechuť vstoupit do integračního procesu za tím, že před volbami dostatečně silný pravicový blok nevznikl. „Největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to strana Svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat,“ prohlásil exprezident v rozhovoru pro iList.

Klaus: Netušil jsem, že se mnou Bobošíková oblepí republiku

Klaus nakonec v půlce září podpořil novou formaci Jany Bobošíkové slovy: „Nevím, které jiné politické uskupení bych měl v těchto volbách podporovat, a udělal jsem to rád.“ Již tehdy ale připouštěl, že pravici se dostatečně sjednotit nepodařilo – do klausovského proudu totiž vedle Svobodných nevstoupila ani jeho mateřská ODS. „Základní úkol, a tím je integrace na pravici, ta se do konce října nestihne, to je úkol na delší období a dříve či později ho musíme splnit a vykonat,“ tvrdil.

Hnutí Hlavu vzhůru ovšem ve volbách získalo pouze čtyři desetiny procenta, a to navzdory kampani, při které v propagaci Klausovu podporu výrazně využila. „Že paní Bobošíková mé slovo 'vyjádřím podporu' přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil. To nebyl můj plán,“ konstatuje nyní Klaus. „Na druhé straně jsem k určitým lidem loajální člověk, takže se za ně na to nezlobím. Ale ne, že by mně to nevytvářelo určitou osobní újmu.“

Exprezident nyní nadále působí ve svém Institutu Václava Klause na pražské Hanspaulce, Hlavu vzhůru usiluje o to, aby coby známý kritik Evropské unie vedl její kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Ty se konají příští rok na jaře.

Billboard hnutí Hlavu vzhůru
Zdroj: Tomáš Hájek/ČTK
Vydáno pod