ODS stanovila datum volebního kongresu, spasí ji Fiala?

Praha - Kongres ODS, na kterém si strana zvolí nové vedení, se bude konat 18. a 19. ledna v hotelu Clarion v Praze. Na post předsedkyně chce kandidovat dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Podle některých informací by se o funkci ve vedení strany mohl ucházet i bývalý ministr školství Petr Fiala, který se na kandidátce ODS dostal do sněmovny a nyní je i jejím členem.

Post předsedy ODS je neobsazený od letní rezignace expremiéra Petra Nečase. Němcová kandidaturu zdůvodnila podporou voličů, které se jí dostalo ve volbách. V Praze získala skoro 27 tisíc preferenčních hlasů. „O žádný jiný výsledek bych se nemohla tak silně opřít. Tenhle je nejsilnější. Preferenční hlas jde za konkrétním člověkem,“ řekla Němcová Interview DD. Úřadující šéf Martin Kuba, který se z prvního místa jihočeské kandidátky nedostal do sněmovny, na předsedu kandidovat nechce.

Fiala, který po dvě funkční období stál v čele brněnské Masarykovy univerzity, vstup do ODS odůvodnil tím, že chce dříve nejsilnější pravicové straně pomoct získat zpět důvěru voličů. V posledních dnech ho prý oslovuje řada členů a voličů ODS, kteří s jeho jménem spojují naději na návrat k důvěryhodné pravicové politice a nastoupení cesty k obnově ODS. „Uvítala bych, kdyby Fiala vstoupil do volebního klání,“ řekla k tomu Němcová. Rovněž senátor Jaroslav Kubera hovořil nedávno o Fialovi jako o člověku, který by mohl stranu vrátit na správnou cestu. Ve volbách získal Fiala přes 11 tisíc preferenčních hlasů, což je po Němcové a Bohuslavu Svobodovi třetí nejvyšší počet. Právě někdejší pražský primátor Svoboda nebo dosavadní místopředseda strany Jiří Pospíšil by se také mohli ucházet o posty ve vedení ODS. 

Jednotlivá místní, oblastní a regionální sdružení teď budou do 16. ledna nominovat své zástupce do vedení. Náklady na kongres budou řádově nižší než v minulých letech. „Kongres připravujeme tak, aby byl co nejúspornější. Úspory se dotknou technického zázemí,“ uvedl hlavní manažer ODS Jan Kočí. Strana podle něj ušetří také na nájemném, které je v lednu nižší. Významnou část nákladů si budou hradit sami účastníci. Kongresu se zúčastní více než 500 delegátů a další hosté.