Škromach v ČT rezignoval na post místopředsedy ČSSD

Praha – Další klíčová postava vedení sociální demokracie opouští svou funkci. V pořadu Hyde Park ČT24 oznámil rezignaci místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Následuje tak jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který v nejužším vedení strany rovněž skončil. Škromach prý odchází proto, že na sebe bere odpovědnost za špatný volební výsledek ČSSD. Je ale připraven znovu kandidovat do vedení strany, pokud bude mít sociální demokracie o jeho služby zájem. Nové předsednictvo bude volit mimořádný sjezd strany, který se bude konat 22. února. V pořadu Události, komentáře to oznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Moje prohlášení spíše ke členům sociální demokracie: Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolím si z tohoto místa rezignovat na funkci místopředsedy České strany sociálně demokratické,“ prohlásil Škromach v Hyde Parku na ČT24. „Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost,“ dodal Škromach.

Necítí se prý být jako „pučista“. Svůj odchod z úzkého vedení strany odůvodňuje pouze špatným volebním výsledkem, nikoliv však ve spojitosti s údajně připravovaným pučem. „Máte pocit, že vypadám jako pučista? Nebo jako zrádce? Člověk, který pro sociální demokracii odpracoval patnáct let? To je přece naprostý nesmysl,“ reagoval.

Jeho cílem je prý uklidnit současnoou situaci. „Chci dát možnost lidem, kteří dneska jsou ve stínové vládě a tvoří vedení strany (…), aby se mohli pokusit vyjednat vládu, aby to zkusili, aby k tomu měli podmínky,“ doplnil. Pokud prý současný spor o jeho místopředsednictví přidělává straně problém, raději rezignuje. „Mně nikdy o funkce nešlo, tohle je moje jediná funkce. V tuto chvíli jsem řadovým členem sociální demokracie. Formality vyřídím zítra ráno v Lidovém domě,“ upřesnil Škromach.

Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Vedení strany bude muset podle Škromacha vysvětlit volební výsledek, který je takový, že straně neumožní prosadit volební program. „Jsem si vědom toho, že volební výsledek, kterého jsme dosáhli ve volbách, nebyl dobrý. Sice jsme byli první na pásce, ale výsledek v konečném součtu nám velmi komplikuje situaci,“ dodal.

Svou další kandidaturu do předsednického křesla ale Škromach nevylučuje. „Bude-li sociální demokracie mít zájem o mé služby, tak jsem samozřejmě připraven, pokud nebude zájem, budu v politické práci pokračovat a budu se maximálně snažit prosazovat program sociální demokracie,“ konstatoval.

Adekvátní reakce, shoduje se vedení ČSSD

Předseda strany Bohuslav Sobotka se domnívá, že Škromachova rezignace je adekvátní reakcí na velkou nespokojenost, kterou s jeho chováním po volbách projevili sympatizanti, členové a regionální organizace ČSSD. Šéf sociální demokratů věří, že rezignace přispěje ke sjednocení strany a ke zklidnění vnitřní situace tak, aby se ČSSD mohla co nejdříve vrátit k vyjednávání o nové vládě.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Také místopředseda strany Lubomír Zaorálek považuje Škromachův krok za adekvátní. „Bylo to odsouzeno jako nečestné a nemorální (jednání) celou řadou grémií a okresních výkonných výborů,“ dodal. Považuje to za reakci na jednoznačná stanoviska KVV, které se ve všech krajích podpořily Bohuslava Sobotku.

Údajný puč nevyšel

Spory v sociální demokracii začaly poté, co vyšla najevo původně utajovaná schůzka na lánském zámku u prezidenta Miloše Zemana těsně po volbách. Tam měli její účastníci údajně domlouvat svržení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky.

Schůzky v Lánech se kromě Škromacha a Zimoly zúčastnil také jihomoravský hejtman a první místopředseda Michal Hašek, plzeňský hejtman Milan Chovanec a předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc. Že by připravovali tzv. puč v ČSSD, ale odmítají.

Zatímco Chovance si Bohuslav Sobotka ve vedení strany ponechal, o osudu Michala Haška – Sobotkova největšího stranického rivala – se rozhodne na zasedání Ústřední výkonného výboru strany v neděli 10. listopadu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes získal ve sporu se svými stranickými oponenty podporu i od poslední sociálnědemokratické krajské organizace. Krajský výkonný výbor Pardubického kraje vyzval účastníky takzvané lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, aby odstoupili z vedení ČSSD nejpozději do 10. listopadu na zasedání Ústředního výkonného výboru strany. Výbor zároveň vyzval všechny poslance zvolené za ČSSD, aby Sobotku maximálně podpořili. Sobotku podpořily v posledních dnech všechny krajské organizace ČSSD.