Kolizí s chodci přibývá, města chtějí bezpečnější přechody

Praha - Města chtějí být pro chodce bezpečnější. Až třetina nehod aut s chodcem se totiž stává na přechodech. Takové srážky od začátku roku nepřežilo na osm desítek lidí. Města teď plánují, jak nebezpečné přechody upravit a kam dostavět zebry nové. Například Praha do podobných úprav chce investovat přes 80 milionů korun.

Velká města řeší problém přecházení chodců. Nedostatek přechodů totiž mnohdy lidi nutí přecházet mimo zebry. Ty by měly přibýt v hlavním městě během příštího roku spolu s novými semafory a retardéry. Celkem chce na ně město vyčlenit 84 milionů korun. „Pokud je rada a následně zastupitelstvo schválí, tak prostředky na příští rok budou dvojnásobné oproti roku 2013,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

V Brně naopak místo vylepšování přechody raději ruší. Z ulic jich mizí stovky. Soustředí se především na ty, které město vyhodnotilo jako nebezpečné nebo zbytečné. „Jedním z atributů bezpečného přechodu je opravdu ostrůvek, který je většinou uprostřed vozovky, mnohdy může zpomalit dopravu,“ podotkl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Většinu ze zbývajících 22 nebezpečných přechodů bude Brno osvětlovat. Na úpravy chce v příštím roce vyčlenit zhruba milion korun.

Města chtějí investovat do bezpečnějších přechodů (zdroj: ČT24)