Z daňových úniků při výrobě tabáku se bude zpovídat šest lidí

Pardubice - Policie a celníci odhalili nelegální výrobu a distribuci řezaného tabáku. Na daních přitom měl vzniknout únik ve výši 70 milionů. Celkem bylo zadrženo 14 lidí, šest bylo obviněno. Nejde přitom jen o český případ, jeho síť zasahuje do Polska, Slovenska, Německa a Nizozemska. V Česku je svým rozsahem ojedinělý.

Skupina legálně dovážela tabákové listy, které zpracovávala a distribuovala v tuzemsku i zahraničí. Neodváděla však spotřební daň a při vývozu tabák deklarovala jako jiné zboží. Na objasňování případu se podílelo v Česku asi 250 policistů a celníků, další desítky zaměstnal v cizině.

Při akci nazvané Tabáček policie provedla tři desítky domovních prohlídek a prohlídek skladů a kanceláří v pěti krajích. Zabavili strojní zařízení, velké množství tabáku, dokumenty, zhruba deset milionů korun v hotovosti, cennosti a další předměty. Z šesti mužů ve věku 40 až 50 let ze Středočeského, Libereckého, Jihočeského, Olomouckého kraje a z Prahy obviněných z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby byla na pět uvalena vazba. Policie dva z nich považuje za hlavní organizátory. Obviněným hrozí pět až deset let vězení.

Podvody s tabákem v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Výrobna řezaného tabáku se nacházela ve firemním areálu u obce Řídký na Svitavsku. „Byla zde umístěna linka na zpracování, v rámci areálu působila i další obchodní společnost, která měla v pronajatých prostorách zřízen daňový sklad, což s nelegální výrobou souviselo,“ řekl policejní vyšetřovatel Ondřej Starý. Další sklady byly objeveny v zahraničí.

Policisté zatím nenašli výnosy z trestné činnosti, zajistili ale majetek obviněných fyzických a právnických osob, hlavně peníze na bankovních účtech, automobily, nemovitosti a další věci v celkové hodnotě několika desítek milionů korun. Policie nevylučuje, že budou obviněny další osoby, protože prohlídky zatím nejsou ukončeny.