Bělobrádek: Koalici upřednostňujeme, vyjít ale nemusí

Praha - Vyjednávací týmy ČSSD a hnutí ANO jsou po včerejšku o krok blíž dohodě o koaliční vládě. Shodly se na tom, jak by se mělo nakládat s veřejnými penězi a jaké výše by měl dosáhnout deficit státního rozpočtu. Nadále se ale rozcházejí v názorech na daně. Krok ke koaliční shodě třetí možný partner vlády KDU-ČSL registruje, stále ale ještě chybí vyjasnit některé problémy. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil snahu o koalici v současnosti za primární, uvědomuje si ale, že vyjít nemusí.

Separátní jednání považuje předseda KDU-ČSL za první fázi povolebních vyjednávání. „Otázkou zůstává, kdy bychom se měli dostat do fáze druhé, kdy se již věci budou koordinovat na trojstranném poli,“ podotkl šéf lidovců. Nadšení pro zvyšování daně firmám s ČSSD lidovci nesdílejí, řešení je ale Pavel Bělobrádek připraven hledat. Uvědomuje si, že výdaje musí pokrýt příjmové položky. Bělobrádek ale věří v kompromis u položek parametrických. „Samozřejmě jsou věci principiální, tam se dohoda dělá těžko,“ poznamenal.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD:

„Nevíme, jaký bude vývoj rozpočtu v příštím roce. Shodli jsme se, že je potřeba hledat úspory ve fungování státních úřadů a je třeba učinit otevřenou veřejnou správu. Ale ČSSD je přesvědčena, že efekt úspor se projeví až za určitou dobu, a máme pocit, že se nebudou dostávat peníze. Proto chceme zvednout korporátní daně.“

V rozhovoru pro Českou televizi nastínil předseda KDU-ČSL hierarchii priorit své strany ve vztahu s povolební situací. Nejprve jsou lidovci připraveni dohodnout se na koalici, když to nepůjde, počítají s možností podpořit menšinovou vládu, a pokud ani tato možnost nebude schůdná, přejdou do opozičního tábora.

Lidovci by do koalice chtěli, ale ne za každou cenu

Od členů KDU-ČSL prý Bělobrádek cítí silný tlak pokoušet se o koaliční spolupráci. „Je přirozené, že chcete-li naplnit svůj program, můžete toho dosáhnout jen z vládních lavic, popřípadě dohodou o podpoře menšinové vlády. Z opozice většinou program příliš nenaplníte,“ pronesl v nadsázce předseda lidovců, který se ve středu sejde s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Po zasedání předsednictva KDU-ČSL si místopředseda Marian Jurečka posteskl, že jednání o vládě se příliš vleče, strany by podle něj měly přidat na tempu. S ohledem na povolební krizi v ČSSD, která zabrala 14 dní, by se mělo jednat po dvou nebo třech dnech, soudí. Podle šéfa ANO Andreje Babiše ale tempo vyjednávání odpovídá politické realitě.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

Koalice dostává obrysy

Nyní se poprvé po volbách o možné koaliční smlouvě začíná mluvit. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by mohla začít vznikat ještě tento týden. Optimistický je po sobotním jednání sociálních demokratů s ANO. „Musím konstatovat, že v celé řadě oblastí bylo dosaženo výrazné shody, a myslím si, že se tady začíná vytvářet podklad a předpoklad možné budoucí vládní spolupráce,“ řekl šéf ČSSD. Jistý pokrok v jednání přiznal i Andrej Babiš: „Vyjasnili jsme si spoustu věcí, které byly kontroverzní.“

Ještě předtím ale expertní týmy čeká týden propočtů. Ten by jim podle politických špiček měl stačit k tomu, aby zjistily, jak návrhy ANO a ČSSD zatíží státní kasu. Jde především o náklady spojené s valorizací penzí nebo rušením zdravotnických poplatků. Podle Sobotky chtějí obě strany rozpočtovou politiku cílit tak, aby se deficit udržel pod 3 % HDP. V sobotu by tak mělo být jasné jak uspořádání sil ve sněmovně, tak i finální postoje stran k současnému návrhu rozpočtu. I přes jistý pokrok problémy stále ještě zůstávají: jednání by se mohla zadrhnout například na výši daní, porodném, druhém pilíři důchodové reformy či samotném řízení státu.

Výkonná rada ODS po dnešní schůzi strany vyzvala, aby jednání o novém kabinetu urychlily. „ODS apeluje na představitele stran vyjednávajících o vládě, aby v zájmu stability politického systému vedli koaliční jednání tak, aby co nejdříve vznikla vláda s jednoznačným politickým mandátem opřená o většinu ve sněmovně,“ prohlásila Miroslava Němcová.

Vyjednávací týmy ČSSD a ANO
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK