Mynář požádá o prověrku příští týden, Zeman to vítá

Praha – Hradní kancléř Vratislav Mynář příští týden požádá o bezpečnostní prověrku. Prezident Miloš Zeman jeho rozhodnutí vítá. Neexistuje totiž zákon, který by ho k něčemu podobnému nutil. Zeman již dříve zopakoval, že pokud kancléř prověrku nedostane, ve své pozici končí.  V médiích se objevily spekulace, že Mynář prověrku nemusí získat kvůli některým svým podnikatelským kontaktům.

„U té prověrky se musí svléknout, obrazně řečeno, do naha - za posledních dvacet let. A protože si je jistý, že se ničeho nezákonného nedopustil, tak příští týden předloží NBÚ žádost o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň, aniž by mu to zákon ukládal,“ konstatoval Zeman. Podle něj neexistuje zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít bezpečnostní prověrku. Věří proto, že bezpečnostní prověrka rozptýlí některé obavy, které se občas objevovaly.

Mynářovy podnikatelské kontakty by mohly být problém

V médiích se objevovaly informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá. Zeman na konci října řekl, že pokud šéf jeho kanceláře prověrku nezíská, na Hradě skončí. To zopakoval i nyní. „Samozřejmě pokud nedostane ve stanoveném termínu bezpečnostní prověrku, o kterou si sám řekl dobrovolně, tak není důvod, aby byl dále kancléřem,“ zdůraznil Zeman.

Bezpečnostní prověrka na stupeň tajné či přísně tajné je jeden z nezbytných předpokladů pro výkon funkce kancléře prezidenta republiky. Jen díky ní se smí kancléř účastnit jednání vlády, Bezpečnostní rady státu, zasedání NATO, Evropské unie nebo projednávání informací od zpravodajských služeb. Mynář ovšem dosud disponuje pouze nejnižším stupněm prověření, který přístup k citlivým informacím neumožňuje. Jeden z nejvlivnějších úředníků ve státě a prezidentova pravá ruka se tak nesmí řady jednání účastnit.