Dětem z domovů naděluje Strom splněných přání i Česká televize

Praha - Stovky dětí z dětských domovů a pěstounské péče už viděly v předpremiéře nové vánoční pohádky Duch nad zlato a Sněžný drak. Umožnila jim to Česká televize (ČT) na speciálních projekcích v Praze, Brně a Ostravě. Akce se konala už druhým rokem. ČT chce dětem, které nemohou vyrůstat ve svých vlastních rodinách, zpříjemnit předvánoční čas, ale také upozornit na společensky důležité téma. Pomoci můžete i vy - díky Stromu splněných přání.

Mikulášského setkání se zúčastnilo víc než šest set dětí z celého Česka. Děti přišli pozdravit i herci, kteří v pohádkách účinkují. Diváci ČT uvidí Ducha nad zlato na Štědrý večer, Sněžného draka pak na Boží hod (více o vánočním programu ČT).

V dětských domovech je po celé republice umístěno přes devět tisíc dětí. Ve své vlastní rodině oslaví Vánoce ani ne polovina z nich. I když se vychovatelé snaží svým svěřencům splnit maximum přání, domovy mají malý rozpočet a omezené možnosti. Stát totiž dává na dárky pro děti zhruba tisícovku ročně. Z kapesného, které činí maximálně tři sta korun měsíčně, nemají děti moc šancí si na vysněné dárky našetřit. 

Splnit dětská přání pomáhají dobrovolníci, sponzoři či různé projekty. Jedním z nich je i Strom splněných přání, který už podruhé pořádá organizace DEJME DĚTEM ŠANCI. Pokud chcete udělat radost vánočním dárkem dítěti, které žije v dětském domově, můžete to udělat velmi jednoduše přímo z počítače. Podle organizátorů to nezabere víc než dvě minuty času. U každého předmětu je jméno a věk dítěte, které si onen konkrétní dárek přálo. Rozhodování usnadní kategorie - jestli jde o kluka, či děvče, jak staré a v jaké cenové relaci se dar pohybuje.

Strom splněných přání znají i návštěvníci obchodních center ve větších městech, autoři internetového projektu ale sázejí na fakt, že řada lidí raději nakupuje z pohodlí domova, aby se vyhnuli všudypřítomnému stresu a shonu. Dárky můžete nakupovat do 12. prosince. Loni se podařilo splnit 557 vánočních přání v celkové hodnotě přes půl milionu korun.