V ČR zmizí čtyři škodovky denně, aut se ale krade méně

Praha – Počet kradených automobilů v Česku se od roku snižuje. Může za to především trend mezi zloději rozprodávat jednotlivé díly. Loni v Česku zmizelo asi deset a půl tisíce aut, přitom ještě před deseti lety to bylo víc než dvojnásobné množství. Nejčastěji jsou již tradičně odcizeny škodovky, kterých v průměru zmizí deset denně. Většinu úlovků pak zloději posílají za hranice, zejména na východ.

Kriminalisté sledují gangy zlodějů, kteří kradou auta těsně za českými západními hranicemi. Přes Česko a třeba i Polsko pak putují dál na východ  k novým kupcům. „Vozidla dražší jsou většinou na objednávku. V podstatě v okamžiku krádeže již mají zahraniční majitele,“ uvedl ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Řidičů i zloději preferují Octávie

U řidičů i u zlodějů jsou stále nejpopulárnější škodovky. Těch je ročně odcizeno na čtyři tisíce, nejvíce pak Octavií. „Na tuto trestnou činnost se soustředí v současné době skutečně velmi dobře organizované skupiny pachatelů často s mezinárodní účastí,“ konstatoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Žebříček nejvíce kradených značek aut v ČR
Zdroj: ČT24

Kromě Octávií se nejvíce kradou Volkswageny či Fordy. Naopak stále populárnější korejské vozy se nevešly ani do první desítky nejvíce kradených aut. „Některé studie hovoří o tom, že v rámci Evropy je ročně odcizeno zhruba 700 až 800 tisíc vozidel, se škodou pohybující se plus mínus 15 miliard eur,“ dodal Hanták. Zatímco v Česku tak počet ukradených aut dosud klesal, sousední země naopak podle policie hlásily nárůst.