Jak naložit se záznamem o nehodě? Hlavně vyplnit…

Praha – Vyplnění záznamu o nehodě - pro řadu řidičů v Česku může jít vedle starostí o stav vozu o další nepříjemnou komplikaci. Takzvaný euroformulář se vyplňuje po drobné kolizi, kdy není třeba přivolávat policii. Jednou z nejčastějších chyb je pouhá dohoda řidičů s tím, že účastníci sepíší dokument později. Viník nehody si to ale může rozmyslet a jeho pojišťovna odmítne poškozenému zaplatit: jak dokazuje případ zachycený kamerami ČT.

Tomáš Pacák z Prahy už téměř tři čtvrtě roku bojuje o to, aby mu pojišťovna jiného řidiče zaplatila škodu v hodnotě 50 tisíc. Poblíž Václavského náměstí mu v ranní špičce nedal černý superb přednost a zprava jeho auto vytlačil na postranní ostrůvek. Pacákovo auto skončilo s proraženou pneumatikou a poškozenou nápravou.

Řidič černého superbu se přitom rozhodl z místa nehody ujet – po chvíli ho ale dostihl jiný svědek nehody. Posléze se ukázalo, že viník pracuje na pražském magistrátu jako úředník. Společně s Pacákem se dohodli, že nebudou volat policii, ale záznam o nehodě na místě nesepsali. Sám Pacák v tu chvíli netušil, že udělal chybu, která ho stála několik měsíců nervů.

Předpokládal totiž, že dle domluvy se oba potkají v magistrátní kanceláři. Euroformulář tedy Pacák poslal a úředník mu odepsal s tím, že náležitosti s pojišťovnou vyřeší odbor dopravy. Jenže k tomu nedošlo - a to i přesto, že pojišťovna mohla využít svědka. „Pojišťovna mě vyrozuměla, že nemůže plnit z důvodu toho, že viník, kterého já jsem uvedl, s tím nesouhlasí,“ popsal Pacák.

Poškozený Tomáš Pacák
Zdroj: ČT24

Magistrátní úředník přitom po osmi měsících trvá na své nevině. „Podle mě se plně nevěnoval řízení, já jsem normálně blikal, zařadil jsem se před něj a nevím, co dělal potom. Podle mě se lekl a vyjel na ten můstek,“ zmiňuje. Klíčovou roli ve sporu má ale svědek – který se postavil na stranu Pacáka. Magistrátní úředník prý při předjíždění pana Pacáka ohrozil. Na základě tohoto svědectví a zájmu ČT o případ se proto pojišťovna bude pojistnou událostí znovu zabývat. Její zástupce prý udělal chybu, když nevyužil dostupného svědectví. Škodu se pojišťovna chystá zaplatit.

Zatímco pojišťovna ale svoji chybu uznala, magistrát se postavil za svého úředníka. „Magistrát nedospěl k tomu, že by byl spáchán nějaký dopravní přestupek, proto byl celý případ odložen,“ uvedla mluvčí Tereza Králová.

Závěrečná rada tedy zní jasně: přestože euroformulář formálně není přiznáním odpovědnosti, pojišťovny tvrdí, že pro vyřízení pojistné události je klíčový. Výhodou jsou pak i další důkazy, jako například fotografie, svědci nebo videozáznam. V případě pochybností a problémů je namístě volat policii.

Zanedbat vyplnění formuláře se nemusí vyplatit (zdroj: ČT24)