V Česku odstartovala Tříkrálová sbírka

Přerov - Požehnáním od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera v Česku odstartoval 14. ročník tradiční Tříkrálové sbírky. Posláním malých koledníků je pomoc lidem v nouzi. Jen loni vybrali zhruba 75 milionů korun. Asi čtyři tisícovky tříčlenných skupinek vyrazí koledovat hlavně o prvním lednovém víkendu.

Do tradičních kostýmů tří biblických mudrců - Kašpara, Melichara a Baltazara - se každoročně převléknou děti, které chtějí pomáhat druhým. „Třeba v Africe je to hodně potřeba, protože tam mají málo jídla,“ říká jeden z letošních koledníků - osmiletý Šimon Sváček, jehož cílem je dělat druhým radost.

Malých koledníků budou letos asi čtyři tisícovky. Vždy musí být v doprovodu dospělého a pokladnička nikdy nesmí postrádat pečeť některé z oblastních Charit. Za vybrané peníze se koupí třeba školní pomůcky pro děti v rodinách v těžké ekonomické situaci, část výtěžku pomůže třeba i na Filipínách poničených nedávným tajfunem.

Tříkrálová sbírka vznikla v roce 2000 na popud olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. S každým dalším ročníkem přitom solidarita lidí roste. „Myslím si, že to je právě díky tomu, že lidé znají práci Charity a vědí, jak Charita pracuje a pomáhá,“ říká koordinátor tříkrálové sbírky z Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Tradičně nejštědřejší jsou dárci na Moravském Slovácku. Jen na Uherskohradišťsku vloni koledníci vybrali přes dva miliony korun. Klienti Domova pokojného stáří v Boršicích u Buchlovic dostali deset nových polohovacích postelí. Minulý rok peníze pomáhali také nákupem praček v Charitním domově pro matky s dětmi v tísni ve Zlíně.

V Česku odstartovala Tříkrálová sbírka (zdroj: ČT24)