Nevidomý pár chce v Česku vybojovat možnost osvojit si dítě

Opava – První nevidomý pár v Česku chce u soudu vybojovat možnost osvojit si dítě. Manželé Peterkovi o to usilují už 2 roky. Na úřadech ale neuspěli a odvolání zamítlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nevidomý pár chce v Česku vybojovat možnost osvojit si dítě (zdroj: ČT24)

Oleg Peterka provozuje v Opavě vlastní masérský salon, jeho žena Miloslava je doma se psy. Že by se o dítě zvládli postarat, jsou přesvědčeni: „Dítě bude mít mámu, tátu, bude mít rodinu, bude mít zázemí, prostě všechno. A to je vždycky lepší, než aby vyrostlo v dětském domově,“ říkají. 

V Česku žijí desítky nevidomých, kteří úspěšně vychovávají své biologické děti. Stát umožňuje adopci dítěte párem, kde jeden vidí a druhý ne. Peterkovi jsou ale první kompletně nevidomý pár, který chce dítě adoptovat, a budou o to bojovat i u soudu. 

V rakouském Linci řeší podobný případ. Nevidomí Dietmar Janoschek a Elfriede Dallingerová se se státem kvůli možnosti osvojit si dítě soudí třetím rokem. Už jednou uspěli, ale stát se odvolal. Teď soud rozhodl znovu: Diskriminaci odškodní, adopci ale nepovolí. „Nenecháme se umlčet dvěma tisíci eur namísto dítěte, a proto jsme se odvolali k nejvyššímu soudu ve Vídni,“ komentoval Janoschek. 

Dítě z dětského domova
Zdroj: ČT24

Adopce dětí nevidomými páry se i jinde ve světě prosazuje jen pozvolna. Například ve Spojených státech nebo Velké Británii už ale taková osvojení podporují speciálními programy. To Peterkovi nevyžadují, chtějí jen dostat šanci být úplnou rodinou. Když neuspějí v Česku, obrátí se na Evropský soud pro lidská práva.