Útok v Králíkách: Chládek volá po tvrdých trestech za napadení učitelů

Králíky/Praha – Ministerstvo školství začne okamžitě pracovat na nové legislativě, která by měla zpřísnit tresty za fyzické útoky na učitele a vychovatele. V reakci na incident, k němuž došlo ve Výchovném ústavu v Králíkách na Orlickoústecku, to oznámil šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD). Dva mladíci tam v úterý nad ránem brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Chovanci v Králíkách zaútočili v noci kolem půl třetí. Čtrnáctiletý chlapec vběhl do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku; jen o tři centimetry přitom minul tepnu. Vychovatelku, která následně přiběhla, povalil na zem a kopal do ní. Jeho o rok starší kamarád se k útoku na ženu přidal.

Ministr Chládek označil útok za „mimořádně brutální“. Žádá, aby se k pachatelům podobných činů přistupovalo „velmi razantně“. Na to ale podle Chládka současné zákony nestačí. „Podle platné legislativy dotyčným hochům zakážete Večerníček. Myslíte si, že se něco změní?“ ptá se šéf resortu školství.

Na úřadu by se proto měla okamžitě rozběhnout příprava novely zákona, která by měla poskytnout učitelům a vychovatelům vyšší právní ochranu a zpřísnit tresty za jejich napadání. „Ať už to bude ze strany rodičů, nebo ze strany dětí,“ upřesnil Chládek. Přísněji chce nicméně posuzovat i ataky opačným směrem, a sice od učitelů k dětem. Nemyslí si však, že by řešením bylo snížení věkové hranice trestní odpovědnosti.

„Nevím, jak chce trestat děti, které nejsou trestněprávně zodpovědné,“ upozornila místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělávání Anna Putnová (TOP 09) na to, že některým mladým pachatelům není ani patnáct let.

„Nejsem pro to, aby se zvyšovaly tresty. Jsem pro to, abychom veškerou energii nasměrovali do preventivní činnosti. Je potřeba začít u rodin, ze kterých tyto děti přicházejí. Řada mladých agresorů totiž byla ve svém rodinném prostředí oběťmi. Často byli dříve zneužíváni nebo trestáni,“ zdůraznila Putnová.

Česká republika podle Chládka situaci ve svém školství zanedbala – už několik let se prý zhoršuje klima ve výchovných a vzdělávacích zařízeních a agresivita dětí stoupá. „Slovensko, Polsko, Německo, Francie – všichni to vidí jako závažný problém. Jenom Česká republika řeší tu situaci tak, že zakryje oči. Na co ještě chceme čekat?“ naléhá ministr. Právě na Slovensku se chce inspirovat – podle něj ochranu učitelů posílilo. Jednat o tom bude se svým tamním protějškem při dubnové návštěvě Bratislavy.

Co se týče samotného incidentu v Králíkách, Chládek slíbil posílení nočních služeb a zajištění psychologické pomoci pro zaměstnance. Pachatelé budou podle něj přesunuti do jiných zařízení. „Není možné, aby ti hoši v tomto zařízení nadále zůstali a potkávali se na chodbách s těmi, které napadli,“ míní Chládek.

Ředitelům podobných institucí doporučil, aby v případě takových mimořádných událostí „okamžitě kontaktovali ministra“. Chládek rovněž plánuje svolat mimořádnou poradu všech šéfů výchovných zařízení, kteří by měli na přípravě nové legislativy spolupracovat. Text novely by prý mohl být připraven a předložen vládě ještě na jaře.

Ostatní děti útok odsoudily

Právník a preventista králického ústavu Jan Rytíř uvedl, že chlapci útočili, protože chtěli utéct. Nyní jsou odděleni od ostatních dětí a nepřetržitě s nimi někdo je. „Mají individuálního učitele, odpoledne je s nimi nonstop vychovatel, který je hlídá. Nezúčastňují se běžného režimu, i děti se jich bojí,“ doplnil Rytíř.

„Můj osobní názor je, že si byli plně vědomi jakékoli nepostižitelnosti. Chtěli utéct a prostě tam byla překážka, kterou byl vychovatel. Chlapci utíkali už předtím, ten starší byl naposledy na útěku půl roku,“ řekl dále. Mladší z útočníků pocházel z normálně fungující rodiny, starší údajně žil ve strašlivém prostředí.

„Volání po přísnějších trestech je populismus. Stal se politováníhodný incident, pan ministr si na tom přihřívá svou mediální polívčičku. To je asi tak celé,“ domnívá se expert ODS pro oblast vzdělávání Václav Klaus mladší.

O trestu pro útočníky ještě nebylo rozhodnuto. Pečovatelé mohou udělovat pouze takové tresty, které jsou v zákoně o ústavní výchově. „Mezi ně patří zákaz atraktivní činnosti, snížení kapesného, zákaz volné vycházky, nic jiného nám zákon neumožňuje. Ten starší podléhá jurisdikci, protože je mladistvý,“ dodal Rytíř.

Napadený vychovatel nyní pobývá v domácím léčení, stejně tak vychovatelka, která se zhroutila a potřebuje péči psychologa. Má viditelné pohmožděniny a podlitiny. Psychologové mluvili i s dětmi ve věku od první do deváté třídy, o které se ústav stará. „Děti tento útok spontánně odsuzují,“ poznamenal preventista.

Psychopatolog Andrej Drbohlav, který oba chlapce po činu vyšetřil, je přesvědčen, že selhává systém. Podobné agresivní útoky podle něj nejsou výjimečné. Zaměstnanci v ústavech je prý zvládají profesionálně, jejich ochrana a finanční ohodnocení ale nejsou dostatečné a chybějí jasně stanovené postihy pro útočníky. Drbohlav doporučuje snížení věku pro trestní odpovědnost a zavedení různých typů zařízení podle nebezpečnosti dětí.