Vhodnost adopcí registrovanými páry rozřeší jedině praxe

Praha – Adopce dětí páry stejného pohlaví přichází znovu na přetřes. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier tento měsíc uvedl, že hodlá prosazovat zrušení zákazů adopcí registrovanými páry i možnost osvojit si biologické dítě partnera. Opět se tak střetnou dva názory – jeden hovoří o právu vychovávat dítě v milujícím vztahu, druhý o podrývání tradiční rodiny nebo třeba hrozícím posměškům ze strany ostatních. Podle bývalého aktivisty Jiřího Hromady může vyřešit jedno z nejvíce kontroverzních témat pouze to, jak se osvědčí v praxi, zmínil v Interview ČT24.

Je skutečným právem dítěte vyrůstat v „netradiční“, ale spokojené rodině dvou maminek/dvou tatínků, nebo raději v prostředí mužských i ženských vzorů (byť nezřídka nestabilní)? Hromada přiznává, že pohledy na problém se různí, zároveň ale argumentuje daty o rekordní obsazenosti českých dětských domovů nebo 50procentní rozvodovosti manželských párů. 

Opačný tábor kromě ohrožení tradičního modelu rodiny zmiňuje také nebezpečí negativní reakce zejména v dětských kolektivech. V prostředí, které dokáže být značně nemilosrdné, jde ale podle Hromady spíše o pomíjivé téma. „Většinou to ty žáky baví měsíc či dva, pak mají zase úplně jiné problémy,“ namítá Hromada.

Jiří Hromada: „Adopce jsou v zemi, která je v čele Evropy v obsazenosti dětských domovů, s 50procentní rozvodovostí manželství, přirozenou součástí řešení práva dítěte na láskyplnou dvojici, která poskytne domov a identifikační vzor dvojice řešící každodenní problémy života. Homosexualita opatrovníků není infekční, v okolí nebo ve škole děti zaujme na pár týdnů a pak mají jiné podněty.“

V domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo podle výsledků sčítání lidu přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných“ párů. „Odpovědí na to, co je pro dítě skutečně nejlepší, bude praxe, ale já vím jedno jediné. Před registrovaným partnerstvím naši odpůrci vždycky strašili tím, jak se zkazí mládež, jak deklasujeme rodinu… Uplynulo sedm let a já jsem za tu dobu nezaznamenal žádný negativní vliv registrovaného partnerství,“ dodal Hromada.

Dřívější obavy z reg. partnerství se podle Hromady nepotvrdily (zdroj: ČT24)

Ministr podporuje uzákonění možnosti, aby registrovaní partneři či partnerky mohli adoptovat dítě svého protějšku. Samostatný zákon kvůli tomu ale nechystá. Oficiálně děti, které vyrůstají se dvěma matkami či se dvěma otci, mohou mít jen jednoho rodiče. „Nejde o to přivádět děti do homosexuálních rodin, ale řešit existující situaci,“ zdůraznil Dienstbier.

O změně zákona mluvil Dienstbier ještě před svým usednutím do ministerského křesla. Návrh legislativního plánu vlády nakonec ale s novelou nepočítá. Vládu tvoří kromě ČSSD a ANO také konzervativní lidovci. Podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka prý navrhované změny nejsou nutné. „Považuji to za skrytý útok na rodinu,“ zmínil. Zda takový návrh KDU-ČSL v koalici odmítne, ale výslovně neuvedl.

Pokud by se proti úpravě stavěli, byl by to podle ministra problém. „Je to otázka rovného přístupu ke všem v České republice. Bude o tom potřeba debatovat. Pokud se na stůl položí konkrétní příběhy, které jsou svázány se situací, argumenty jsou přesvědčivé,“ míní ministr. V krajním případě by podle něj dítě z „duhové rodiny“, kterému zemře vlastní rodič, mohlo skončit v dětském domově. K druhé matce či otci nemá totiž žádný právní vztah, i když ho vychovávají.