Lidovci chtějí omezit sázky na videoloterijních terminálech

Praha - V hospodě dvoukorunu, v herně pětikorunu a v kasinu padesát korun. Takové by měly být maximální částky, které si lze vsadit na videoloterijních terminálech podle novely loterijního zákona, kterou spolunavrhuje KDU-ČSL. Pod poslaneckou iniciativou je podepsán náměstek ministra financí pro dohled nad loteriemi Ondřej Závodský.

Návrh má podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartošky dvě důležité části. „Ta první je, že zavádí pravidla i směrem k videoloterijním terminálům, protože ty zatím nebyly nějakým způsobem regulovány. Jako podstatné vnímáme to, že se omezí možnost sázení a ta možnost sázení bude dvě, pět a padesát korun,“ uvedl Bartošek.

Maximum ve výši dvou korun podle něj má být v pohostinství, pět korun v hernách a 50 v kasinech. Omezit se má i maximální výše peněz, které lze za jeden večer prohrát. V současnosti je podle něj možné prohrát až 250 000 korun za hodinu.

Více kompetencí pro obce

Důležitou součástí novely loterijního zákona je podle šéfa lidoveckých poslanců Jiří Miholy také obecně závazná vyhláška obcí, která rozšiřuje kompetence obcí, pokud jde o povolení, či nepovolení heren v daném místě.

„Pokud obec zakáže hazard na svém území touto vyhláškou, potom povolení pro toho, kdo ji provozuje, automaticky zaniká, a to do tří měsíců,“ řekl. Zatím podle něj byl tento proces poměrně zdlouhavý, protože povolení udělovalo ministerstvo financí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Bartošek věří, že iniciativa bude mít podporu koaličních stran i širšího politického spektra. Do budoucna chtějí lidovci, pro něž je omezení hazardu jedním z klíčových bodů programu, regulaci dále zpřísnit.

„Nyní se bavíme pouze o novele loterijního zákona. Do budoucna je připravován nový zákon, který opět povede ke zpřísnění pravidel,“ zdůraznil Bartošek. Lidem pobírajícím sociální dávky by tak například mohl být zakázán vstup do kasin.

Bartošek: "Menší" novelu zákona předložíme vládě v řádu týdnů (zdroj: ČT24)