Strany už mají čísla pro eurovolby: šťastná sedmička připadla TOP 09

Praha – Státní volební komise vylosovala čísla, se kterými půjdou jednotlivé strany do květnových eurovoleb. ČSSD bude kandidovat pod číslem 14, ANO 2011 získalo číslo 16, KDU-ČSL dostala pětku. KSČM má desítku, ODS 20, Úsvit 22 a TOP 09 sedmičku, která je považována za šťastné číslo. Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 23. a 24. května, výsledky budou vyhlášeny v neděli 25. května večer.

Číslo 13, které je považováno naopak za nešťastné, obdrželo uskupení Fair-play - Hnutí na podporu dobrovolných hasičů. Do čela pomyslného startovního pořadí se letos s jedničkou dostala strana SNK Evropští demokraté, která by mohla zastoupení v Evropském parlamentu opět získat po pětileté přestávce.

Z dalších stran získaly například Věci veřejné číslo 38, Vize 2014 (dříve LIDEM) 21, LEV 21 Jiřího Paroubka devítku, Liberálně ekologická strana Martina Bursíka osmičku, Strana zelených číslo 23, Strana Republika exposlance VV Otto Chaloupky má 31, Občanská konzervativní strana bývalého poslance ODS Jiřího Janečka dostala 37 a Česká Suverenita někdejší europoslankyně Jany Bobošíkové číslo 33. O stupínek výše je s číslem 32 Česká pirátská strana. Strana svobodných občanů dostala číslo 24.

Letošní losování bylo delší než obvykle, neboť do květnových eurovoleb se přihlásilo rekordních třicet devět stran, hnutí a jejich koalic. Ministerstvo vnitra sice kvůli nedodržení podmínek kandidatury vyřadilo Československou stranu socialistickou, stejně jako loni na podzim při sněmovních volbách. I tato strana ale dostala číslo 15 pro případ, že by se proti vyřazení odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu a ten jejím námitkám vyhověl.

„Losování probíhá za přítomnosti členů Státní volební komise, tradičně zveme i zástupce médií, přítomna byla i ČT – i ta se mohla na vlastní oči přesvědčit, že losování probíhá tak, jak opravdu má. Nejdříve jsou představeny jednotlivé strany a pak je ukázáno, že dáváme do druhého osudí všech 39 čísel. Pak je osudí zamícháno a postupně se losuje,“ uvedl mluvčí
ministerstva vnitra Vladimír Řepka.  

Přehled stran, hnutí a jejich koalic, které se přihlásily do voleb do Evropského parlamentu